10 филма и сериала за пълната доминация на технологиите и изкуствения интелект

10 филма и сериала за пълната доминация на технологиите и изкуствения интелект
Програми за шпиониране на населението, пренасяне на човешко съзнание в тялото на киборг, имплантиране на чипове, сензори, цифрови суперсили, виртуален задгробен живот - филмите и сериалите с подобни сюжети няма как да не се превърнат в хит. Ето защо ние от DataArt решихме да направим селекция от филми и сериали, посветени на контрола чрез технологиите, които си заслужава да изгледате, особено ако темата ви вълнува.

Както винаги, препоръчваме да гледате посочените филми на английски език, за да подобрите уменията си за слушане и да обогатите речника си. В същото време, не навлизайте твърде дълбоко в търсенето на правдоподобност по отношение на  техническите детайли, все пак - повечето филми са фантастика.

АНОН (2018)

Anon

Андрю Никол, режисьор и сценарист на “Гатака”, представя своята визия за бъдещето в този завладяващ научнофантастичен трилър. В близко бъдеще хората се отказват от поверителността си в името на общата безопасност. В очите на всеки човек е имплантиран сензор, който му позволява да получава информация за околните и да разглежда свои или чужди спомени. В града се случват странни убийства, които не могат да бъдат разрешени чрез запис на спомените на жертвите - убиецът ги заменя със свои. Детектив Сол Фрийланд подозира момиче, информация за което няма в никоя база данни.

ЪПГРЕЙД (2018)

Upgrade

В не твърде далечното бъдеще технологията контролира всички процеси на човешкия живот. Грей Трейс, който ремонтира ретро автомобили, е подозрителен за повсеместното разпространение на имплантите. Въпреки това,  той се съгласява да имплантира експериментален електронен чип, след като е останал парализиран при нападение от улична банда. Изкуственият интелект не само връща героя към способността му да ходи, но от време на време поема контрола над тялото му, дарявайки го със суперсили. Грей се връща към нормалния живот и решава на всяка цена да открие и накаже престъпниците, нападнали семейството му.

ДУХ В БРОНЯ (2017)

Ghost In The Shell

Мира Килиан, героинята на Скарлет Йохансон, се събужда в лаборатория. В резултат на терористична атака, тя е получила много наранявания и тялото й трябва да бъде заменено с изкуствено. Тя става първият човешки ум, поставен в боен киборг, и се присъединява към отряд за борба с киберпрестъпниците. По-късно Мира научава, че корпорацията, за която работи, я е излъгала за миналия й живот и се опитва да си спомни коя е била всъщност.

КРЪГЪТ (2017)

The Circle

Sphere е корпорация, която е комбинирала цифровия отпечатък на всеки потребител в една система: от имейл адреси и банкови сметки до публикации в социалните мрежи и информация за всякакви покупки. Всички млади специалисти мечтаят да работят в Sphere, но зад големите пари и иновативни проекти има скрити и опасни тайни, които героинята на Ема Уотсън разкрива.

ОРЛОВО ОКО (2008)

Eagle Eye

След мистериозната смърт на неговия брат, Джери Шоу неочаквано открива голяма сума пари в сметката си, а у дома - няколко кутии с оръжия. Непознат го информира по телефона, че е преследван от агенти на специалните служби и той спешно трябва да избяга. Джери следва инструкциите и изпълнява задачи, които стават все по-опасни. Той среща Рейчъл, чийто син е отвлечен и която също получава обаждания и указания. Специалните агенти са все по-близо, а братът на Джери се оказва участник в таен военен проект, свързан с разярен суперкомпютър.

СПЕЦИАЛЕН ДОКЛАД (2002)

Minority Report

През 2054 г. престъпленията не се разследват, a се предвиждат: специален отдел за превенция арестува убийци, още преди да бъде извършено насилието. Извършителят, жертвата, времето на бъдещото убийство и това дали то ще бъде умишлено или не, се определят от трима гадатели. Представителите на закона считат системата за идеална и безусловно се доверяват на медиумите, чиито предсказания винаги се сбъдват. Но един ден те предвещават, че ​​ръководителят на отдела (героят на Том Круз) ще се превърне в убиец. Той обаче няма да се примири с обвинението.

АНТИТРЪСТ (2001)

Antitrust

Млад и обещаващ програмист на име Майло, изигран от Райън Филип, получава работа в компанията на своите мечти. Той напълно се потапя в разработването на мултисателитна програма, работи ден и нощ и жертва личния си живот за това. Когато обаче негов колега и приятел умира. Майло подозира, че компанията стои в основата на убийство и започва собствено разследване.

ВРАГЪТ НА ДЪРЖАВАТА (1998)

Еnimy Of The State

Успешният адвокат Робърт Дийн, изигран от Уил Смит, се сдобива с доказателства, изобличаващи ръководителя на отдел на Агенцията за национална сигурност. Разузнавателните агенции започват преследване на Робърт, използвайки най-новите по това време технологии (не забравяйте, филмът е на повече от 20 години) . Той губи престижната си работа и семейството си, а данните му са премахнати от всички електронни бази. За да се измъкне от трудната ситуация, Робърт се научава да използва същите средства за борба, които се използват срещу него.

ТАЙНА РАЗРАБОТКА (2020)

Devs

Лили - главната героиня в този завладяващ сериал, работи заедно с приятеля си за Amaya - водеща IT компания, от която мнозина мечтаят да станат част. След като е преместен в най-секретния отдел, приятелят й неочаквано се самоубива. Лили подозира, че видеоклипът с неговата смърт е изфабрикуван, а ръководството на компанията е замесено в смъртта. Тя започва собствено разследване и научава за квантов суперкомпютър, който може да възпроизведе всяко събитие от миналото и знае всички възможности за бъдещето, но не е предназначен само за прогнози.

КАЧВАНЕ (2020 - ...)

Upload

До 2033 г. хората вече знаят как да заредят съзнанието си във виртуален отвъден свят - колкото повече пари имат, толкова по-престижни ще бъдат условията след смъртта. Разореният програмист Нейтън обаче разчита на приятелката си, която плаща вместо него и по този начин получава пълен контрол над дигиталния му живот. Във виртуалния свят Нейтън започва да общува с Нора, която подозира, че смъртта му не е случайна. Първият сезон вече е в Amazon Prime, а вторият се очаква тази година.