10 неща, които DataArt успя да постигне през изминалата година, въпреки Covid-19

10 неща, които DataArt успя да постигне през изминалата година, въпреки Covid-19
2020 беше необичайна година – както за бизнеса, така и за всеки един от нас. Появата на Covid-19 промени живота ни и се превърна в причина да търсим нови средства за общуване, работа и образование. Годината не бе лека и за DataArt, но все пак компанията съумя да премине през кризисната ситуация сравнително безпроблемно, запазвайки числеността на екипите си и привличайки нови клиенти. Ето как изглежда 2020-та в обобщен вид и какво успяхме да постигнем през изминалите 12 месеца:

1. DataArt стана Premier партньор на Google Cloud и създаде специализиран екип в това направление

В началото на 2020 г. компанията стана част от Google Cloud Partner Advantage Program със статут на Premier партньор.

В резултат на това бе създаден и специализиран екип от експерти, който да поддържа високо ниво на експертиза, бързина и качество при работата с GCP (Google Cloud Platform). В допълнение към това, DataArt насочи усилия и към обучителни програми, посветени на Google Cloud, в рамките на новосъздаденото звено.

2. DataArt беше отличена по време на “B2B Media Awards” 2020

DataArt получи поредното признание за своя екип по време на последното издание на наградите „B2B Media Awards”, които се проведоха в началото на месец юли 2020 г. в София. Компанията бе отличена в категорията „Проект с образователна насоченост в сферата на бизнеса“ за своята авторска образователна гейминг платформа Skillotron.

3. Компанията създаде Touchless Five – прототип за безконтактно опериране с обществени терминали

След пандемията с Covid-19 необходимостта от безконтактно опериране с обществени терминали нарасна.

Именно за да отговори на тази потребност, екипът на DataArt Talent Lab създаде прототипно приложение, което може да се използва за опериране с обществени терминали без натискане на бутон на екрана. Това премахва нуждата от пряко взаимодействие с устройството, елиминирайки опасността от разпространение на инфекции.

4. Първо място за DataArt в две от класациите на изданието “ICT TOP 100“

Българското подразделение на компанията зае на първо място в две от класациите на изданието „ТОП 100 на технологичните компании в България“. DataArt бе отличена в категориите „Най-динамичен растеж“ и „Рентабилност“, реализирайки 497.3% ръст на приходите за периода 2017-2019 година и 57% при съотношението печалба спрямо приходи.

5. DataArt обяви партньорството си с Digital Asset

През месец август DataArt анонсира партньорството си с Digital Asset. В рамките на сътрудничеството стартира предоставянето на услуги в подкрепа на клиентите при изграждането и изпълнението на DAML приложения в Corda Open Source и Corda Enterprise на R3.

DataArt е един от първите доставчици на интеграция, която поддържа DAML приложения на блокчейн платформата Corda.

6. DataArt бе отличена в конкурса „Най-зелени компании в България“

Дори и в трудна и нетипична година, каквато е 2020-та, бе отчетено постигнатото в областта на зелената корпоративна стратегия на DataArt. В надпреварата се включиха компании, които имат зелени идеи, реализирали са кампании, събития и инициативи, насочени към по-здравословна и екосъобразна среда.

DataArt спечели награда в категорията “Зелена инициатива по време на Covid-19” за своята кампания “Екоседмици в DataArt”, реализирана през април 2020 г.

7. Компанията обяви пускането на видеоплатформата Octopus

През изминалата година компанията насочи усилията си към реализирането на още един проект в резултат от повишеното търсене към иновативни решения в условията на COVID-19 и свързаните с него ограничения. Нуждата от дистанционна комуникация и работа от разстояние се превърнаха в причина за създаването на Octopus.

Платформата е проектирана да предложи на бизнеса достъпно, бързо и надеждно решение за споделяне на видеосъдържание, което може да бъде персонализирано според нуждите на клиента.

8. DataArt получи награда по време на Career Show Awards 2020

По време на Career Show Awards 2020 компанията взе награда в категорията „Използване на технологии в HR” за проекта “Skillotron”- авторска платформа на DataArt, в която професионалисти и ентусиасти могат да тестват своите умения и познания, докато се забавляват.

9. DataArt придоби статут на Amazon RDS партньор

В края на изминалата година DataArt получи статут на Amazon RDS партньор. Това означава, че компанията може да оперира като доставчик на услугите на Amazon Web Services (AWS) за Amazon Relational Database Service (Amazon RDS) с Aurora MySQL и RDS за MySQL.

Чрез статута на Amazon RDS партньор DataArt предоставя специализирана техническа експертиза и висококачествени услуги на клиентите при внедряването на услугите на Amazon RDS

10. Над 20 онлайн събития за външна публика бяха организирани от компанията през изминалата година

Макар и в по-различен формат, събитията, които DataArt България организира регулярно, продължиха да се случват под формата на презентации, лекции и семинари в онлайн среда. Българската публика имаше възможност да се включи в различни уебинари на DataArt, сред които събитията от поредицата “IT Talk”, конференцията “IT Non Stop“, както и международното състезание по програмиране с българско участие “Proggy-Buggy”.