4 технологични тенденции в здравеопазването след отшумяването на Covid-19

16 септември
4 технологични тенденции в здравеопазването след отшумяването на Covid-19
Какво да очакваме в сферата на здравеопазването след края на пандемията от Коронавирус? Как технологиите ще променят потребителското поведение и могат ли да бъдат използвани като превенция на бъдещи епидемиологични ситуации? 

Според прогнозния доклад на DataArt, в следствие на Covid-19 все повече ще се развиват технологични решения в тази посока. Ето и кои са основните насоки, споменати в доклада, на които предстои да станем свидетели:

1. Развитие на технологиите, доказващи здравния статус на хората при пътуване.

Тук се включват:

  • Измерване на температурата на пътниците чрез термокамери с най-високо ниво на прецизност
  • Лабораторни устройства за бързи тестове в реално време
  • Методи за удостоверяване на клинично здрави пациенти чрез дигитални сертификати и приложения
  • Интегриране на здравния и имунизационен статус към документите за пътуване

2. Технологичните решения ще се насочат и към психичното здраве

Социалната изолация, в комбинация с повишената безработица в следствие на пандемията, вероятно ще доведат до нарастваща нужда от нов тип услуги, насочени към психичното здраве. Подобни стъпки вече са налице с появата на телепсихиатрията, както и при услугите за виртуално лечение на зависимости, като например платформата Monument.

3. Бум в телемедицината

Телемедицината е друга сфера в областта на здравеопазването, която се очаква да претърпи сериозно технологично развитие. Операциите и диагностиката от разстояние вече са факт, но предстои да се превърнат в нещо регулярно. Развитието на телемедицината ще направи здравеопазването далеч по-достъпно, особено в отдалечените региони, при които има недостиг на здравни работници.

4. Изкуствен интелект и машинно обучение в създаването на ваксини

Създаването на ваксини и бързото им пускане в употреба ще е все по-голям приоритет. Изкуственият интелект и машинното обучение ще бъдат активно прилагани за тази цел. Дори в момента този тип технологии се използват за разработването на ваксина за Covid-19, но предстои процесите да се прецизират и да станат по-ефективни, посочват от DataArt.