6 книги за управлението на проекти, с които да подобрите мениджърските си умения

22 декември 2021
6 книги за управлението на проекти, с които да подобрите мениджърските си умения
Повечето хора, които се занимават управление на екипи, са уверени, че се справят добре и че няма какво ново да научат. За съжаление, това не винаги е така, особено в бързоразвиващия се свят, в който живеем. Представяме ви шест книги, които могат да са ви от полза при придобиването на нови знания и да ви вдъхновяват в ролята ви на лидер.

1. Project Management Absolute Beginner's Guide

Автор: Greg Horine
Ниво: Начинаещи

Това е една от най-популярните книги за начинаещи специалисти по управление на проекти. Тя обхваща всички основни концепции, свързани с PM, които ще са ви нужни в работата – от планиране и контрол до Agile. Четвъртото издание на книгата е актуализирано с всички най-нови и популярни инструменти за управление на уеб проекти и дори може да ви помогне в подготовката за PMP сертификационен изпит.

2. Be Fast or Be Gone: Racing the Clock with Critical Chain Project Management

Автор: Andreas Scherer
Ниво: Начинаещи

Ако обичате да четете романи, тази книга за управление на проекти е точно за вас. В нея се обяснява управлението на проекти по критична верига (CCPM) чрез двама героя - Майк Найт и неговия син Тим. Когато Тим е диагностициран с рядка форма на рак на мозъка, Майк напуска работата си, за да помогне на фармацевтична компания да въведе по-бързо на пазара единственото известно лечение на този вид рак с помощта на CCPM. Най-доброто в тази книга е, че прави сложна тема като CCPM по-интересна и достъпна за прохождащи мениджъри на проекти.

3. Project Management: A Systems Approach to Planning, Scheduling, and Controlling

Автор: Harold Kerzner
Ниво: Средно напреднали

Книгата на Харолд Керцнер се превърна в учебник за студенти в областта на PM в САЩ, както и за професионалисти, които се обучават за сертификационен изпит. Представлява изчерпателен текст от принципи и практики, който в последното си издание добавя повече от 30 нови раздела за различните PM процеси, включително видове проекти, спонсорство и работа в екип. Съдържанието е съобразено с референтната информация на PMI.

4. Project Management for Non-Project Managers

Автор: Jack Ferraro
Ниво: Начинаещи

Като действащ мениджър, вие вероятно вече прилагате принципите за управление на проекти в работата си, без дори да го осъзнавате. Тази книга насърчава всички мениджъри да навлязат в дълбочина в управлението на проекти, като ги запознаят с най-критичните умения в PM, структурите за разбивка на работните процеси, методите за управление на риска, отчети на ефективността, техники за бизнес анализ и т.н..

5 .The Software Project Manager’s Bridge to Agility

Автор: Michele Sliger, Stacia Broderick
Ниво: Средно напреднали

Тази важна книга ще бъде особено полезна за ръководители на проекти, които имат опит в традиционните подходи и процеси и искат да преминат към Agile методи.
Заглавието дава повече от просто въведение в каноничната техника за управление на бизнеса. Авторите обясняват ясно и разбираемо разликата между традиционно управлявани проекти и Agile методите.

6. The Agile Mind-Set: Making Agile Processes Work

Автор: Gil Broza
Ниво: Напреднали

Това заглавие е посветено на използването на Agile принципите в управлението на проекти. Книгата предоставя важна информация за най-добрите практики и инструменти за Agile и това как могат да бъдат използвани успешно в управлението на екипа. Ще научите повече и за някои от основни ценности на Agile – адаптивно планиране, еволюираща разработка, времево разпределен итеративен подход и гъвкаво реагиране при настъпващи промени.