9 филма, посветени на виртуалната реалност, които да гледате на Хеолоуин

30 октомври 2020
9 филма, посветени на виртуалната реалност, които да гледате на Хеолоуин
Тази година Хеолуин е малко по-различен от всеки друг път и много от традиционните партита с маски и костюми няма да се състоят. Ако сте решили да си останете у дома и да правите нещо различно, без да сте част от шумотевицата със страховити персонажи и тиквени фенери, една добра възможност е киновечер с приятели (или пък без тях). Филмите, посветени на виртуалната реалност, са чудесна опция, особено ако се занимавате с разработване на решения, използващи VR.

 

Ето и нашият списък със заглавия, от който може да изберете нещо подходящо:

1. „Играч първи, приготви се“ (Ready Player One) (2018)

„Играч първи, приготви се“ е американски фантастичен филм от 2018 година. Режисьор е Стивън Спилбърг, а сценарият е базиран върху едноименния дебютен роман на писателя Ърнест Клайн.

Годината е 2045 и светът е на ръба на социална и икономическа криза. По-належащите проблеми намират своето уталожване в „ОАЗИС“ – популярна и достъпна система за виртуална реалност, дело на мултимилионера Джеймс Холидей (Марк Райлънс), чиято смърт поставя началото на лова за неговото богатство. В тази сложна надпревара се включват играчи от всички краища на картата. Тяхната цел е проста – да открият три ключа, минавайки през сложни загадки и изпитания. Победителят в лова ще си осигури активите на най-влиятелния продукт в историята и ще стане негов действащ собственик.

2. „Първичен код“ (Source Code) (2011 г.)

„Първичен код“ е американски техно-трилър филм от 2011 година. Това е вторият филм на режисьора Дънкан Джоунс след „Луна“ (2009).

Капитан Колтър Стивънс (Джейк Джиленхол) е военен, който става част от експериментална правителствена програма, разследваща бомбардировка над влак.

Той е изпратен в тялото на Шон Фентрес (Фредерик де Гранпри) – цивилен, който се намира във влака по време на инцидента. Колтър е принуден да преживее последните осем минути от чуждия живот отново и отново, докато не разбере кой е виновен за атаката и как може да предотврати следващия терористичен акт.

Рейтингът на 7.5 на филма в IMDB предполага, че този филм си струва да се гледа.

3. Тринадесети етаж / The Thirteenth Floor (1999)

"Тринадесети етаж" показва как хората са си представяли виртуалната реалност преди 20 години, когато излиза лентата. Филмът е вдъхновен от романа "Simulacron 3" от Даниел Франсис Галоуй.

На тринайсетия етаж на корпоративна сграда в Лос Анджелис визионерът Дъглас Хол и неговият доверен колега Уитни отварят вратата към невероятен виртуален свят – градът през 1937 г., където могат да бъдат такива, каквито поискат. Те взаимодействат с реалистични герои, които се смятат за истински хора. Един от създателите на играта умира, а неговият колега е заподозрян в убийството.

4. Трон: Заветът / Tron: Legacy (2010)

Лентата е продължение на „Трон“ от 1982 г. – един от първите филми в света, в който се използва толкова активно компютърна анимация.

Историята ни запознава със Сам Флин (Гарет Хедлънд), син на героя от първия Трон, гениалния програмист Кевин Гедлънд (компютърно подмладеният с тридесетина години Джеф Бриджис). Той е изчезнал безследно преди 21 години и всички смятат, че или е мъртъв, или се крие някъде под друга самоличност, уплашен от перспективата да управлява мултимилионната си компания. Логично, и двете теории се оказват неверни. Когато проследява тайнствено съобщение, идващо от отдавна затворената аркадна зала на Кевин, Сам попада в алтернативна компютърна реалност на създадената от баща му програма Клу, на която сега самият създател е пленник.

5. Екзистенц / Existenz 1999 г.

С "Екзистенц" Дейвид Кронънбърг за пореден път засяга начините, по които новите технологии моделират и манипулират съзнанието на хората, убедени в превъзходството си над машините. "Екзистенц" е уникално съчетание на футуристичен трилър с елементи на научна фантастика, филм на ужасите и екшън. Какво всъщност е "Екзистенц"? Според определението, дадено от Кронънбърг, това е система от игри, които се зареждат у хората и имат достъп до централната нервна система, транспортираща ги извън нашата действителност. И още нещо - всеки следващ път правилата на играта се променят в зависимост от индивидуалността на играча. Трябва да играеш, за да разбереш каква е целта на играта. Действието се развива някъде в близко бъдеще, а създателите на игри се смятат за суперзвезди.

6. Игра на Ендър/ Ender's Game (2013)

В далечно бъдеще, показано в адаптацията на романа на Орсън Скот Кард 'Ендер's Game', войната с извънземните се превръща в реалност. Обичайната военна тактика обаче не може да спечели битките с тях, тъй като изисква твърде нетрадиционно мислене. Ето защо правителството избира най-надарените деца за специално училищно образование. Само един от тях, Ендър Уигър, ще стане командир и ще води космически кораб от хора в битка. Но първо трябва да тренира на виртуален симулатор.

7. OTHERLIFE (2017)

Рен Амари разработва психотропния наркотик, наречен OTHERLIFE, който създава виртуална реалност в главата на човек, въз основа на неговите мисли и спомени. Докато само за част от секундата преминава в реалния свят, човек може да живее дълги часове или дни под влиянието на наркотика.

Правителството предлага да тестват веществото върху затворниците, като го използват като виртуален затвор. Рен Амари не е съгласна, но когато приятелят й умра поради злоупотреба с наркотика, се озовава в точно такъв затвор.

8. Геймър / Gamer (2009)

Реалити шоуто на "Общество" е още един пример за използване на виртуалната реалност като наказание. Геймърите контролират телата на истински престъпници, осъдени на доживотна присъда, a героите сами решават кога да дръпнат спусъка. Който оцелее след 30 патрона, получава заслужената свобода. Но никой не е успял да го направи. Само един несправедливо осъден затворник, Джон Тилман се доближава до тази мечта след 27 рунда.

9. The Lawnmower Man (1992)

Любителите на стари и странни филми вероятно ще харесат това заглавие. В случая виртуална реалност помага в медицински експерименти. Ексцентричен учен търси начин да направи човека по-умен, провеждайки експерименти върху душевно увреждане на… косачка на име Джоуби. Мозъчната стимулация с химикали и потапянето във виртуална реалност в крайна сметка превръща обекта в гений, опасен за цялото човечество. Специалните ефекти са доста ограничени, тъй като филмът е бил заснет в началото на 90-те години, но пък идеята е нестандартна.