AI за начинаещи: Онлайн курсове за разработчици

28 септември 2020
AI за начинаещи: Онлайн курсове за разработчици
Може ли изкуственият интелект да надмине човешкия ум? Кога роботите ще се превърнат в движеща работна сила и дори ще могат да извършват дейности с прецизност и бързина, непосилна за хората? Как работи изкуственият интелект и как се създава? Много ИТ специалисти (а и несамо) си задават тези въпроси.

Ако не сте експерт по изкуствен интелект, но имате желание да се развивате в тази посока, съществуват много онлайн ресурси, които биха ви помогнали. DataArt има сериозна експертиза в областта на AI, ето защо – създадохме списък с курсове, които могат да са ви от полза. Разделихме списъка на три части: основи на AI, AI за бизнеса и медицината, AI и големи данни. Курсовете, включени в третата част, се фокусират върху етичните аспекти на използването на изкуствения интелект.

КУРСОВЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ОСНОВИТЕ НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

AI Foundation for Everyone от IBM

Продължителност: 3 месеца, 3 часа седмично

Сертификат + преглед на заданието: $ 49 на месец / $ 399 на година (абонамент за Coursera)

Тази обучителна програмата ви позволява да разберете терминологията и основните понятия, области на приложение и възможностите за внедряване на изкуствен интелект в съществуващите бизнес модели. Подходяща е за начинаещи разработчици, студенти, бизнес лидери - всеки, който се интересува от компютърни технологии. Не са необходими специални умения за завършване на курсовете.

 • Ще научите какво са AI, машинно обучение, deep learning, невронни мрежи, интелигентни виртуални асистенти и как да ги използвате всички.
 • Ще получите експертни насоки за продължаване на вашето обучение и започване на кариера в AI.
 • Ще се запознаете с услугите на IBM Watson AI, които позволяват на всеки бизнес да използва AI в своите продукти и услуги.
 • Можете да създадете и внедрите чатбот за връзка с потребителите.

Програмата се състои от три курса:

1) Introduction to Artificial Intelligence (AI)

2) Getting Started with AI using IBM Watson

3) Building AI Powered Chatbots Without Programming

За да получите безплатен достъп до теория и задачи (без проверка и сертификат), отидете на страницата на всеки курс, щракнете върху Enroll for Free и изберете опцията Audit в долната част на изскачащия прозорец.


CS50's Introduction to Artificial Intelligence with Python от Harvard h3 University

Продължителност: 7 седмици, 10-30 часа седмично

Сертификат: $199

Този уводен курс от Харвардския университет ще направи първата стъпка към решаването на реални бизнес проблеми с AI.

Курсът изследва концепциите и алгоритмите, които стоят зад съвременния изкуствен интелект, игралните механизми, разпознаването на ръкописен текст, машинния превод, алгоритмите за търсене, невронните мрежи и др. Позволява ви да придобиете опит в работата с библиотеки за машинно обучение и да разберете принципите на изкуствения интелект, който ще ви позволи да създадете свои собствени интелигентни системи.


Artificial Intelligence (AI) от Колумбийския университет

Продължителност: 12 седмици, 8-10 часа седмично

Сертификат: $249

Професорите от университета в Колумбия подготвиха курс за принципите на изкуствения интелект и неговото приложение за създаване на търсачки, игри, индустриални роботи и автономни автомобили, както и за основните методи за изграждане на интелигентни компютърни системи.

Ще научите повече за историята на разработването на AI, интелигентни агенти, слепи и евристични алгоритми, геймплей, методи за машинно обучение и програмиране на Python. В практическата част ще се запознаете със създаване на основен агент за търсене, игри и линеен регресионен анализ на данните.

КУРСОВЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ В БИЗНЕСА, МЕДИЦИНАТА И ПРОМИШЛЕНОСТТА

AI Foundation for Business от IBM

Продължителност: 2 месеца, 3 часа седмично

Сертификат + преглед на заданието: $ 49 на месец / $ 399 на година (абонамент за Coursera)

Друга програма на IBM е насочена към ръководители и мениджъри, които обмислят използването на AI за решаване на бизнес проблеми.

Програмата се състои от три курса:

1) Introduction to Artificial Intelligence (AI) — кратко въведение в AI технологиите и основните концепции за бизнеса.

2) What is Data Science — технологии и концепции в науката за данните.

3) The AI Ladder: A Framework for Deploying AI in your Enterprise — принципите на процесите, необходими за успешно внедряване на решения, базирани на изкуствен интелект.

За да получите безплатен достъп до теория и задачи (без проверка), отидете на страницата на всеки курс, щракнете върху Enroll for Free и изберете опцията Audit в долната част на изскачащия прозорец.


AI в здравеопазването от Станфордския университет

Продължителност: 8 месеца, 2 часа седмично

Сертификат + преглед на заданието: $ 49 на месец / $ 399 на година (абонамент за Coursera)

С помощта на изкуствен интелект е възможно да се анализират данни за приема на пациенти, диагнози, предписани лекарства, тестове и процедури. Моделите за машинно обучение обещават да подобрят качеството на грижите и скоростта на медицинските изследвания. Програмата на Станфордския университет разглежда опита и перспективите, етиката и безопасността на AI в здравеопазването. Курсовете са предназначени за медицински и ИТ специалисти.

Програмата се състои от пет курса:

1) Introduction to Healthcare

2) Introduction to Clinical Data

3) Fundamentals of Machine Learning for Healthcare

4) Evaluations of AI Applications in Healthcare

5) AI in Healthcare Capstone

За да получите безплатен достъп до теория и задачи (без проверка), отидете на страницата на всеки курс, щракнете върху Enroll for Free и изберете опцията Audit в долната част на изскачащия прозорец.


AI for Everyone от deeplearning.ai

Продължителност: 6 часа

Сертификат: $49

Авторът на курса e съосновател на международната платформа за обучение Coursera и основател на образователната компания deeplearning.ai. Курсът цели да помогне на инженерите да разберат бизнес аспектите на използването на изкуствения интелект.

Курсът включва:

 • Обща терминология на AI: невронни мрежи, машинно обучение, deep learning, наука за данни и др.
 • Бизнес проблеми, които могат да бъдат решени с помощта на AI.
 • AI проекти, изграждане на стратегии и взаимодействие с екипа за разработка.
 • Етични и социални дискусии около AI.

Digital Skills: Artificial Intelligence от Accenture

Продължителност: 3 седмици, 2 часа седмично

Сертификат: безплатен

Този уводен курс от консултантска дейност Accenture обсъжда как изкуственият интелект може да трансформира нашето ежедневие и работа. Програмата включва кратка история и преглед на технологиите, история за връзката между хората и изкуствения интелект, както и описание на уменията, необходими за работа в проекти, използващи изкуствен интелект.

КУРСОВЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И ГОЛЯМИ ДАННИ: МИТОВЕ, РЕАЛНОСТ И ЕТИКА

Artificial Intelligence: Distinguishing Between Fact and Fiction от университета в Ковънтри

Продължителност: 2 седмици, 3 часа седмично

Сертификат: $74

Как да отделим истината за изкуствения интелект от информационния шум, генериран от търговци и медии? Британският университет в Ковънтри предлага кратък курс, който обещава запознаване не само с AI, но и с възприемането на тази технология в културата, включително митове за нея. Тя ще бъде особено интересна за всеки, който се интересува от оценката на изкуствения интелект в психологията и философията, както и от приложението му в областта на образованието и развитието на децата.

Теми на курса:

 • История и съвременно състояние на технологиите, базирани на изкуствен интелект.
 • Особености на човешката интелигентност и възприемането на AI в културата.
 • Законите на роботиката на Исак Азимов.
 • Постиженията на Алън Тюринг.
 • Разлики между мита и реалността в AI.

Big Data, Artificial Intelligence, and Ethics от Калифорнийския университет

Продължителност: 11 часа

Сертификат и преглед на заданието: $ 49 (месечен абонамент чрез Coursera)

Изкуственият интелект и машинното обучение са двигатели за получаване на нови знания в съвременното общество. Компютърният анализ на социалните явления обаче изисква изследователят да обърне специално внимание на етичните проблеми.

Този курс, разработен от професор по изчислителна социология в Калифорнийския университет е посветен на AI и големите данни, както и на възможностите и ограниченията на машинното обучение. Освен това студентите ще могат да се научат как да анализират цифровия отпечатък на човек с помощта на инструментите на IBM Watson и да разберат как работят моделите за машинно обучение на Google.


Mind and Machine от Университета в Колорадо

Продължителност: 4 месеца, 2 часа седмично

Сертификат + преглед на заданието: $ 49 на месец / $ 399 на година (абонамент за Coursera)

През последните 50 години нашето разбиране за интелекта - човешки и изкуствен - претърпя революционни промени. В същото време невробиологията, когнитивната и еволюционната психология, AI и ML технологиите продължават да се развиват с много висока скорост. Готов ли е изкуственият интелект да предизвика хората? Изследователи от университета в Колорадо се опитват да отговорят на този въпрос като част от този курс.

 • Ще научите за принципите на когнитивната наука и нейния напредък в разбирането на човешкия ум.
 • Ще разберете кои са пресечните точки на компютърните науки, психологията и неврологията.
 • Ще се запознаете се с теста на Тюринг, неговите задачи и ограничения.

Програмата се състои от четири курса:

1) What is “the mind” and what is artificial intelligence?

2) Methods for Solving Problems

3) Computational Vision

4) Interpersonal, Developmental, and Evolutionary Perspectives of the Mind

За да получите безплатен достъп до теория и задачи (без проверка), отидете на страницата на всеки курс, щракнете върху Enroll for Free и изберете опцията Audit в долната част на изскачащия прозорец.