Английски език за ИТ специалисти – полезни онлайн ресурси за самостоятелно обучение

29 октомври 2019
Английски език за ИТ специалисти – полезни онлайн ресурси за самостоятелно обучение
Владеенето на английски език вече се превръща в необходимост за хора от всякакви професии, а за тези, работещи в софтуерния бранш, познанията по английски често са задължително условие.

Работа в аутсорсинг компании, комуникация с чуждестранни клиенти, международни конферентни разговори и интернационални екипи – всичко това налага не само владеенето на английски език на високо ниво, но и познаването на техническата терминология.

При нас в DataArt владеенето на английски език е един от водещите критерии за наемане на работа, именно затова и част от процеса по подбор включва т. нар. „English Check”. Нещо повече, компанията има добре изградена политика по отношение на езиковото обучение, като предлага езикови курсове в рамките на съответния офис или развоен център. Така, дори и даден разработчик да започне работа с недостатъчно добро ниво на английски език, той може да надгради своите знания, посещавайки езиков курс в офиса на компанията.

В същото време, онлайн пространството дава редица възможности за допълнителни упражнения и полезни ресурси, които са насочени специално към хората от ИТ сектора. Дарина Цветкова, учител по английски език в DataArt България, предлага полезен списък от сайтове и платформи, които работещите в софтуерния бранш могат да използват, както за да подпомогнат ежедневната си комуникация, така и за да обогатят познанията си по отношение на техническите термини.

Сайтове за обогатяване на лексиката в сферата на ИТ:

English4IT

Тук ще намерите богат речник на основните ИТ термини, ще можете да чуете произношението на всяка дума, да слушате примерни изречения и да се упражнявате. По-голямата част от ресурсите в English4IT са платени, макар че има и такива със свободен достъп. За 8 долара на месец ще ви бъде предложено да се присъедините към онлайн курс по английски език за разработчици, който е насочен към подобряване на граматиката и изграждане на умения за слушане, говорене, писане и четене. На сайта са достъпни общо 25 урока, три от които могат да се използват безплатно (уроци 1, 2 и 25).

TechTerms

TechTerms представлява онлайн речник на най-често срещаните технически термини. В допълнение към подробно обяснение на значението на всеки от тях, тук се предоставят и кратки статии, свързаните с понятията. Сайтът предлага интерактивни тестове, с помощта на които да проверите какво сте научили.

ComputerLanguage

Това е по-усъвършенстван речник, който има над 25 000 ИТ термина с подробни обяснения. Думите са подредени по азбучен ред, но можете да използвате и търсачката, за да намерите термините, които ви интересуват.

Blair English

Blair English представлява комбинация от уеб речник и платформа за упражнение. Думите и фразите са с практическа насоченост, като за всяко от упражненията е описано за какво ниво на владеене на езика е подходящо. Платформата не е с изцяло ИТ насоченост и тематиката е доста разнообразна, но хората, работещи в ИТ сферата, могат да се възползват от общо 8-те упражнения, поместени в секцията „Информационни технологии“.

BusinessEnglishSite

Тук можете да намерите богат избор от упражнения, свързани с теми като управление на ИТ проекти, SEO, уеб дизайн, програмиране, уеб хостинг и други. Освен това сайтът може да ви помогне да затвърдите знанията си, свързани с бизнес лексиката, и да практикувате писането на автобиографии и мотивационни писма.

3 сайта за надграждане на граматическите познания

engVid

Това е един доста добър сайт с видео уроци на английски език, който съдържа почти 1500 видеоклипа, направени от професионални британски учители. Можете да избирате ниво и тема, след което да учете граматика, нови думи или фрази. Под всяко видео ще намерите тестове, за да проверите колко добре сте усвоили уроците. Бихте могли да използвате и раздела за коментари и въпроси към учителя.

englishpage

Тук можете да надградите познанията си, свързани с глаголни времена, страдателни залози, инфинитиви, фразеологични и модални глаголи и всякакви други специфични теми от английската граматика. В края на всеки раздел са предвидени и доста полезни упражнения.

LEO network

Това е още едно удобно и напълно безплатно ръководство, свързано с английската граматика, което е обогатено с илюстрации, тестове, игри, обучение по произношение, форум и много интерактивни уроци.

7 подкаст платформи за усъвършенстване на английски език за програмисти

Herding Code

За последните 10 години към този подкаст са добавени над 230 епизода. Те обхващат богат избор от технологични теми и всеки епизод разполага със субтитри, в случай че не успявате да разберете всичко при слушането.

TalkPython

Подкаст с богата база от епизоди, подходящи за разработчици, които използват програмния език Python. Нов епизод излиза всяка сряда.

NET Rocks!

Този подкаст сайт е за .NET разработчици. Обновява се всеки четвъртък и разполага с над 1650 епизода, които можете да слушате безплатно.

Arrested DevOps

За професионалистите, занимаващи се с DevOps, също има подходящ подкаст, който въвежда в най-добрите практики, свързани с професията и това какво се изисква за по-доброто управление на екипи и организиране на работните процеси.

My JavaScript Story

Тук ще намерите съвети и новини за разработчиците на JavaScript под формата на подкаст - налични са 124 епизода на английски език, а всеки вторник се добавя нов.

iPhreaks

Налични са 270+ полезни подкасти за разработчици на iOS. 

Android Developers Backstage

Този подкаст е подходящ за Android разработчици и разполага с 121 полезни епизода.