Аутсорсинг vs собствен продукт – митове и истини

18 юни 2018
Сергрй Бережной
Аутсорсинг vs собствен продукт – митове и истини
Разработване на собствен продукт или работа за външен клиент на аутсорсинг принцип? Кое има повече предимства и по-малко недостатъци? Какво е добре да имаме предвид?

Сякаш съществува тих спор между привържениците на едната и другата практика. Логическите аргументи в повечето случаи отстъпват място на идеологическите спорове между ИТ специалистите – нещо като разделението на Apple и Android. Но вместо да взимам страна, ще се опитам да се придържам към фактите. И така – какви са плюсовете и минусите от това да пишем код на проектен принцип за външен клиент и какво да очакваме от работата за собствен продукт, който е създаден от самите нас или от компанията, за която работим?

В опреден период от живота си бях съосновател на продуктова компания и направих много грешки. После работих върху аутсорсинг на сайтове за различни клиенти и превключвах между двата типа дейности, търсейки златна среда между подходите. През последната една година наблюдавам интегрираната ориентация в DataArt и бих искал да ви разкажа повече за това.

Стремежът към създаването на продукти

Защо е този стремеж към създаване на собствен продукт? Любимото ми обяснение за това е пристрастяването. Освен това продуктът ни дава голям мащаб и бърза печалба. Затова всеки иска да създаде аналог - например на Snapchat. Между другото, ако пресметнем колко читатели от тази статия използват тази услуга, мисля, че процентът няма да бъде особено голям.

Аутсорсингът от друга страна е бизнес, който винаги се измерва с цифри и резултати. При него е необходим растеж, за да се обслужат десет пъти повече клиенти. Понякога за това имате нужда от 10 пъти повече хора, защото мащабирането тук е нелинейно.

Има два основни мотиватора, които правят работата в продуктовата компания по-привлекателна: тези фактори се наричат „пари“ и „популярност“. Програмистът би предпочел да каже, че е служител във Facebook (например), вместо да обяснява как работи за проект, възложен на външни изпълнители.

В компаниите, работещи за клиенти, чувството за принадлежност и собственост върху резултатите от работата обикновено е много по-слабо. Стартъпите и бизнес инкубаторите, от друга страна, считат чувството за собственост за съществено, тъй като мечтата за разработване на авторски продукт е това, което ги мотивира.

Как да променим представите

Ако искаме да превърнем компанията, предлагаща услуги на външни клиенти, в компания с продуктов подход, трябва да разберем, че това е нов бизнес за нас. Други мотивиращи фактори ще бъдат от значение за екипа и изискванията за разбиране на бизнеса за инженерите също ще се променят. Всеки трябва да е информиран относно това как съответния продукт печели пари от клиента. Принципът на работа трябва да е ясен, както за ръководството на компанията, така и за и мениджърите на проекти, разработчиците и QA специалистите.

Да вземем за пример който и да е бизнес. Да кажем, че става дума собственик на компания за мобилни кафенета. Попитайте го колко печели, колко обекта обслужва ежедневно, каква е средната печалба и какви са оперативните разходи. Собственикът вероятно има отговори на всички тези въпроси. И когато реши да инвестира в още мобилни кафенета, той ще информира всички членове на екипа за тези нови фактори и те трябва да бъдат взети под внимание от всеки, който работи върху продукта или услугата.

Комуникацията с клиента

Взаимоотношенията между разработчиците и бизнес-процесите са изградени по различни начини. Аутсорсинг компаниите обикновено наемат мениджъри на различните нива, които се явяват нещо като буфер. Това дава възможност на разработчиците да си вършат работата, без да мислят за бизнес аспекти. Продуктовият подход обаче променя ситуацията и поставя разработчиците в челните редици при комуникацията с клиентите.

В другата крайност, далеч от традиционния модел на обслужване, стои така нареченият „Booking“, където няма тестери, нито мениджъри, които решават дали да „пуснат“ софтуера или не.

В този случай кодът влиза в ротацията на тестовете. Основният параметър е процентът на новите заявки. Ако броят на заявките на софтуера с новите функции се увеличи, роботът започва да увеличава капацитета. Ако намалее - роботът го премахва от ротация и авторът на съответния код получава имейл: "Благодаря ви, вашата идея се провали". По този начин бизнес индикаторите се превръщат в мярка за вземане на решения.

Критерии за успех

Сега си представете, че сте собственик или главен изпълнителен директор на фирмата със същите мобилни кафенета. И че по някаква причина решавате да възложите разработването на софтуера, който да бъде вграден в тези автомати, на външна компания. Каква информация трябва да предадете на изпълнителите, така че бизнесът да остане ефективен? Бизнес визия и целева аудитория: Кой купува кафе от вас и кои са най-важните локации с най-голям трафик. И също така - индикатори, които показват, че продуктът трябва да бъде коригиран или променен. В този случай такъв показател ще бъде средният брой покупки на ден.

За е успешно разработването на софтуерния продукт (в случая - за мобилни кафенета), трябва да отговорим на два ключови въпроса:

  1. Кой и как може да определи дали проектът е успешен или не?
  2. Кой ще попита дали проектът е успешен?

Ако обслужващата софтуерна компания не разполага с хора, които да могат да отговорят на тези два най-важни въпроса, това означава, че тя няма продуктов подход. Ако трябва да сме обективни, продуктовите компании също не винаги разполагат с отговорите. Но и в двата случая това е огромен минус. Ето защо, в подобни ситуации на сцената излиза „любимият“ на всички проектен мениджър. Именно той има задачата да изчисли и отчете всички показатели.

Аутсорсинг компаниите се справят чудесно с техническата част, но често не знаят как да следят бизнес процесите. В същото време повечето клиенти, които се обръщат към тях, нямат детайлна представа за ИТ процесите. Това означава, че те в действителност не знаят как да следят своя собствен високотехнологичен продукт от гледна точка на бизнеса. Това прави ролята на проектния мениджър значителна.

Потопете се в бизнеса

Няма нищо лошо да не се занимавате с разработването на собствени продукти. Аутсорсингът е чисто и честно занимание.

От моя собствен опит знам едно: когато създавате софтуер, най-добре оценявате архитектурата, надеждността, функционалността и т.н. Когато създавате продукт, най-вече започвате да оценявате качеството и сроковете. Като правило проджект мениджъра счита работа за свършена, когато задачите са изпълнени и се постигнат необходимите индикатори за качество. За продуктовия мениджър  обаче критериите за свършена работа се свеждат до бизнес показатели.

Преходът към разработване на продукти изглежда привлекателен основно, защото отваря пътя към световния пазар. Ако предлагате готов ИТ продукт, купувачът не се интересува от това къде сте го създали - в България, Русия, САЩ или Китай. Ако вашето предложение е услуга, съществуват редица ограничения: езикова бариера, часови зони и др.

Създаването на продукти без разбиране на бизнеса е невъзможно. И ако се стремите към разработването на собствен софтуерен продукт, ще трябва да научите на подобно бизнес мислене всички онези, които планирате да включите в процеса на работа, без значение дали са на управленско или на оперативно ниво.