DataArt България бе домакин на месечната среща на GDG Sofia

31 август 2017
DataArt България бе домакин на месечната среща на GDG Sofia
Мероприятието се проведе на 24-ти август 2017 (четвъртък) от 19:30 часа в офиса на DataArt България, където присъстваха над 30 участника от общността на Google Development Group Sofia (GDG Sofia).

„Открихме събитието с обявяването на възможността на участниците да станат част от Google Developer Days в Краков (Полша) през септември. Също така, за нас беше важно да обявим и следващото си събитие, което ще се проведе на 16-ти септември 2017 (събота) от 14:00 часа и ще бъде под формата на т.нар. “Extended” събития, на които излъчваме всички интересни сесии от най-мащабните конференции на Google.“, споделя София Лятева – PR мениджър в DataArt, съорганизатор на GDG Sofia и инициатор на WTM Sofia.

„Друг важен анонс беше и стартирането на изцяло нова общност под шапката на Google Developers Group, а именно – Women Techmakers Sofia. Това ще бъде един нов мотивационен hub за жени и мъже, които проявяват интерес или тепърва стартират кариера в IT. Събитията на тази общност ще срещат хората с вече преуспели дами в IT бранша, като основната цел е да разбием предразсъдъците и да предоставим нови възможности за развитие и връзка с професионалисти, други подобни общности и мероприятия.“, добави още София Лятева.

GDG Sofia промотираха и програмата Google Developers Experts, която към този момент си няма български възпитаници. GDE е глобална мрежа от опитни професионалисти в сферата на продуктовите стратегии, дизайна, програмирането и маркетинга. Тази програма не е особено популярна в България, тъй като всеки професионалист трябва да бъде номиниран от служител на Google или от организатор на Google общности.

“Успешното завършване на програмата е изключително трудоемко, но крайният резултат е неограничени възможности за тези експерти. За нас ще бъде чест да предоставим такава възможност на специалистите в България.“, коментират още от GDG Sofia.

След откриването и представянето на всички нови инициативи, Станислав Черноморченко продължи с техническа лекция на тема „Firebase Node.js App hosting”. Темата бе доста вълнуваща, тъй като Станислав представи собственият си опит с Google технологията Firebase.

DataArt България се бяха погрижили за всеки да има бира и пица за кратката пауза между лекциите, а след това щафетата пое Борис Странджев. Той бе подготвил трудната, но изключително интересна тема за „TensorFlow 101“. Борис поднесе сложното съдържание на тази технология с финес и възхити всички присъстващи.

ЗА GOOGLE DEVELOPMENT GROUP

GDGs са група от програмисти, които се интересуват от програмните технологии на Google - а именно всичко от Android, Chrome, Drive, Google Cloud платформите, до приложно-програмни интерфейси като Cast API, Maps API и YouTube API. Подобни Google групи са фокусирани главно върху IT специалисти и техническото съдържание на своите събития. GDG Sofia е част от близо 110 групи по цял свят.

Още снимки от събитието можете да намерите тук.