DataArt без граници – или какво е общото между Аржентина и България

DataArt без граници – или какво е общото между Аржентина и България
Да работиш в мултинационална среда често е свързано с известно дистанциране, особено, когато никога не си имал пряк контакт с част от колегите си, намиращи се на другия край на света и с които комуникацията се осъществява единствено онлайн.

Именно с цел да се избегнат тези бариери, в началото на 2019 г. DataArt организира HRM MeetUp, чийто домакин бе българският офис на компанията. Събитието събра колеги от HRM екипите на Аржентина, Полша, България и Русия, които в рамките на три дни успяха не само да свършат много стратегическа работа, но и да се опознаят, да се забавляват заедно и да установят, че дистанцията може да бъде преодоляна неусетно.

За Паола Хиосе, Селесте Джентилини и Флоренция Какамо от аржентинския ни офис, престоят в България беше впечатляващо преживяване, макар и продължило само няколко дни.

Беше невероятно, срещнахме страхотни хора, опитахме изключително вкусна храна и освен всичко останало – установихме, че България и Аржентина всъщност изненадващо много си приличат“, споделят колегите от офиса ни в Буенос Айрес и допълват: „DataArt е компания, която се отличава със своята либерална корпоративна политика и със свободата, която дава на служителите си. Едно от основните предимства е възможността на всеки от екипа на компанията да се релокира временно или за постоянно в някой от другите офиси на компанията. Ето защо, решихме да споделим своя опит от престоя си в София, който би бил полезен за колегите ни, обмислящи възможността да посетят България и да работят в офиса ни там“.

България и Аржентина – далечни географски, но не и културно

  1. Макар и намиращи се в съвсем различи точки на света, българите и аржентинците всъщност имат едно силно сходство – и в двете държави хората са изключително приветливи, бързо скъсяват дистанцията помежду си и имат традиция да се прегръщат и целуват, когато се виждат или когато се разделят.
  2. България и Аржентина имат сходен климат. През лятото е горещо, а зимата е студена и вали сняг, също както в северните части на Аржентина.
  3. София е град, който никога не спи и винаги може да намерите място за забавление, което често продължава до сутринта. Същото важи и за Буенос Айрес, където клубовете и баровете са отворени седем дни в седмицата и винаги има къде да се повеселите с приятели.
  4. И двете държави са известни със своята приветливост и гостоприемност. Както в Аржентина, така и в България, хората ще направят така, че да се чувствате като у дома си. Ако сте техни гости, през цялото време ще се стараят да се чувствате уютно и ще ви запознаят с местните обичаи, традиции и интересни места.
  5. Любителите на разходките навън, спорта и туризма, биха се чувствали прекрасно, както в България, така и в Аржентина. И в двете държави има безброй възможности за планински туризъм, плаж, море и разходки сред природата, както през лятото, така и през зимата.
  6. От кулинарна гледна точка България и Аржентина също имат изненадващо големи прилики. И в двете страни традиционната кухня включва голямо разнообразие от месни храни. В българската кулинария преобладават традиционните ястия със свинско месо, докато в аржентинската са по-типични гозбите с телешко. „Ако идвате в Аржентина, непременно трябва да опитате нашето традиционно барбекю „Асадо““, съветват колегите ни от Буенос Айрес.
  7. Бихте могли да откриете разнообразие от ястия в българската кухня, които са изумително вкусни, също както и традиционните ястия в Аржентина. Въпреки че българската кухня е силно повлияна от тази на Балканите и от страни като Гърция и Турция, някои от традиционни ястия в Аржентина са доста сходни, макар и кухнята там да е по-близка до Испания и Италия.
  8. Коледа и Великден са много важни празници и за двете страни и хората ги очакват с нетърпение. И за двете държави са типични коледните и великденските пости. За колегите ни от Аржентина беше изненадващо да научат, че боядисването на яйца е традиция, която българите спазват, също както и аржентинците, макар че борбата с великденски яйца е нещо, което за тях не е традиция. За сметка на това, в Аржентина също се приготвя десерт, подобен на великденски козунак, носещ името "ROSCA DE PASCUAS“.
  9. Както аржентинците, така и българите, ценят силно своя фолклор, макар и традиционната музика в двете държави да се различава по звучене. „Българските народни песни са много характерни и завладяващи и макар да не се доближават по звучене до аржентинския фолклор, притежават същото мистично и силно въздействие“, смятат колегите ни от Буенос Айрес.
  10. Въпреки че ракията е популярно питие в България и своеобразен символ на страната, българите имат силни традиции в производството на вина, също както и аржентинците. Бирата е силно предпочитано питие и за двете държави, особено в горещите дни.