DataArt отново е сред най-добрите работодатели в Аржентина

DataArt отново е сред най-добрите работодатели в Аржентина
DataArt получи своето поредно признание като водеща работодателска марка. Аржентинското представителство на компанията бе отличено за втори пореден път от авторитетното бизнес списание Apertura в класацията "Най-добри работодатели за 2020". 

От всички компании, които участваха в надпреварата, в списъка са включени само тези, които са успели да съберат над 300 точки и да се наредят сред работодателите, които предлагат най-добри условия на труд и социални придобивки. DataArt Аржентина получи 592 точки в категорията "Компания с по-малко от 200 служители", което е с 60 точки повече в сравнение с 2019 г.

Класацията се изготвя на базата на проучване за всяка компания посредством одит на 70 критерия, структурирани в пет основни области: възможност за кариера, възнаграждение, работна среда, работно време и възможности за обучение. Всяка от проучваните области включва различни подтеми, като например кариерно планиране, политика за възнаграждения, организационна култура и услуги на работното място.

Журито оцени факта, че DataArt поддържа своя собствена уникална култура, която се различава от другите компании: липса на стриктна йерархия, гъвкаво работно време, възможност за смяна на проект, атрактивни социални придобивки, взаимно уважение и свобода.

Това е поредното признание, което DataArt получава и което я нарежда сред водещите работодатели в страните, в които има офиси и развойни центрове.

През октомври 2019 г. българското подразделение на компанията беше включено в класацията на списание DevStyler „ТОП ИТ работодатели в България“. DataArt попадна в списъка на най-добрите фирми в сектора на информационните технологии у нас в две категории – „ТОП офис“ и „ТОП възможности за развитие“.

Година по-рано DataArt бе включена и в класацията „ТОП 10 на най-предпочитаните ИТ работодатели от студентите в България“ от проучването Graduate Survey, което обхваща мнението на студенти от 51 български университета и измерващо нагласите на младите таланти за качествата, които трябва да притежава бъдещият им работодател.