DataArt пуска платформа за игри, целяща да провери познанията на IT специалистите

2 август 2017
DataArt пуска платформа за игри, целяща да провери познанията на IT специалистите
DataArt, международната консултантска компания, която създава, разработва и поддържа уникални IT решения, пуска на пазара свой собствен развлекателен продукт – платформа за игри, предназначена за IT специалисти. Нейното име е Skillotron и ще се поддържа от потребителите ѝ. Skillotron предоставя на IT специалистите възможност да установят колко добре могат да боравят с технологиите, да си задават въпроси, както и да сравняват нивото на своите постижения с това на други играчи.

Въпросите на Skillotron са разделени в 16 категории и няколко десетки подкатегории, които варират от езици за програмиране до технологии за управление на проекти и история на IT бранша. Базата данни с тестове на Skillotron в момента съдържа повече от 1000 въпроса.

Всяка игрова сесия се състои от 10 въпроса за всеки вид технология. Ако играещият отговори правилно на поне 8 от 10 въпроса, той преминава на следващото ниво с по-трудни въпроси. Точки се дават за верни отговори и за преминаване към всяко следващо ниво, като играчите получават и бонуси. Данните от играта се показват в профила на всеки играч.

Оригиналните въпроси за Skillotron са изготвени от техническите специалисти на DataArt. Това означава, че платформата Skillotron е отворена за потребители и е базирана на създаваното от тях съдържание (UGC). Потребителите могат да предлагат промени на съществуващите въпроси, да изразяват своите виждания, както и да създават собствени въпроси.

Броят въпроси в Skillotron и броят категории, в които се разпределят тези въпроси, постоянно се увеличават благодарение на потребителската общност.

Играчите могат да споделят своите постижения на всяко ниво от играта в социалните мрежи и да сравняват своите резултати с тези на други играчи, включително и с приятелите си в социалните медии. Играта е изцяло на английски език и е подходяща за IT професионалисти от цял свят.

Даниел Лурие, главен редактор в DataArt:

„Идеята за Skillotron се роди от собствените вътрешни потребности на DataArt. Искахме да измислим инструмент, който да може да автоматизира времеемките самопроверки, които са доброволни изпити за служителите на DataArt. Мнозинството от нашите служители са инженери, при нас има около 2 000 такива. Съществуващите платформи за изпитване не ни устройваха поради множество различни причини. Нямахме нужда от сертификати или съревнования – просто искахме нашите служители да могат да оценяват собствените си квалификации по обективен начин, докато същевременно се забавляват. Така и създадохме Skillotron, който ни помогна да разрешим тази задача.“