Денис Юхно – историята на един украински ИТ специалист, решил да продължи кариерата си в DataArt България

Денис Юхно – историята на един украински ИТ специалист, решил да продължи кариерата си в DataArt България
Днес ще ви разкажем една по-различна история. Този път тя не е посветена на „изтичането на мозъци“ от страната ни към други точки на света, за което всички говорят. Ще повдигнем завесата на една друга, макар и плаха тенденция, която се забелязва през последните няколко години.

От една страна все повече млади професионалисти започнаха да се връщат у нас и да търсят реализация на родна почва, а от друга – България се превръща във все по-интересна локация за ИТ специалисти от други държави. Един от примерите за това е Денис Юхно, експерт с богат опит в софтуерния бранш, който в момента е Delivery мениджър в софтуерната компания DataArt.

Денис е от Украйна и избира именно България за дестинация, в която да упражнява професията си, след което решава да се премести тук заедно със своята съпруга Татяна.

Учудващо е колко добър български говори той, успявайки да усвои езика само за няколко години от престоя си. Признава, че преди това не е знаел нищо за страната ни и просто е търсел алтернативи за релокация. С изненада открива колко много неща има в България, заради които си заслужава да остане и дори да се устрои за постоянно. Това е и причината синът му Даниел да е роден тук и дори скоро ще бъде ученик в българско училище.

„Бях впечатлен от изключително красивата природа, която притежава България. Имате уникално съчетание от море и планина, хубави ски курорти и много възможности за пътуване и забавление. Освен това, тук човек може да си позволи много повече неща за доста по-малко пари в сравнение с останалите държави от Европейския съюз. Данъците са ниски, което прави животът достъпен и спокоен“, споделя той.

Денис Юхно има магистърска степен по приложна математика от Националния технически университет на Украйна в Харков. Оттогава насам е натрупал повече от 15 години опит в софтуерния бранш, както като разработчик, така и като бизнес анализатор, консултант и проектен мениджър. Смята, че различните посоки на развитие са му дали нов поглед и нови познания, които се допълват взаимно.

„Когато започнах работа в българския офис на DataArt като Delivery мениджър, бях много приятно изненадан от чудесната атмосфера, страхотния екип и свободата, която компанията дава. Изобщо не се чувствах като чужденец и доста бързо се адаптирах“, споделя Денис и допълва: „Чувствам се страхотно в София. Това е град с богата култура и в същото време – спокоен и приветлив. Лесно е да стигнеш от една част на града до друга с удобния градски транспорт, с кола или такси. Освен това, има много големи и красиви паркове, подходящи за семейни разходки и срещи с приятели“.

Според Денис, едно от богатствата на София, което не всички столичани оценяват, е планината Витоша. „Витоша е само на 15-на минути път с кола от центъра на града, а там човек може дори след работа да се наслади на прекрасна природа и чист въздух. Друго страхотно предимство на живота в София е, че морският бряг е само на 400 км. разстояние по магистралата, а планинските курорти като Боровец например – са само на 70 км от града“.

На въпроса има ли нещо, с което не е успял да свикне, Денис отговаря: „Със сигурност не мога да свикна с поп-фолк музиката, която е доста популярна тук и която наричате „чалга“. Не разбирам защо хората я считат за приятна и как се забавляват на нея, аз лично успях да я слушам не повече от 30 минути в един нощен клуб“.

За Денис Юхно България вече е втори дом и макар Украйна да му липсва, без колебания заявява, че възнамерява да продължи живота си тук, че е щастлив, че детето му е родено именно на българска земя и се надява все повече хора да видят позитивната страна на живота у нас, както съумява да направи самият той.