Денис Юхно в интервю за Dev.bg: „Екипът и хората са основна ценност за една ИТ компания“

11 юни 2019
Денис Юхно в интервю за Dev.bg: „Екипът и хората са основна ценност за една ИТ компания“
Денис Юхно е изпълнителен директор на DataArt България и ръководител на развойния център на компанията у нас от средата на 2018 г.

Преди да поеме ръководния пост в софийския офис, Денис е бил Delivery manager в компанията. Завършил е магистратура по приложна математика в Националния технически университет на Украйна, Харков. Оттогава насам е натрупал повече от 15 години опит в софтуерния бранш, както като разработчик, така и като бизнес анализатор, консултант и проектен мениджър. 

1. Как реши да се преместиш в България и какво е мнението ви за ИТ сектора у нас в сравнение с този в Украйна?

Дълго време обмислях варианта за преместване в друга държава, но все не намирах достатъчно мотивация, за да направя тази крачка. След време обаче получих доста добро предложение за релокация в България. Започнах да проучвам българския ИТ пазар, условията на живот в страната, възможностите и т.н. В крайна сметка, със съпругата ми взехме решение да опитаме да поживеем в България за 1-2 години и да видим какво ще стане. За щастие установихме, че тук се чувстваме прекрасно и това ни мотивира да се установим за постоянно.

Разбира се, българският ИТ пазар е около 10 пъти по-малък от украинския, но в същото време разполага с много добри специалисти и потенциал да се разраства. Самият факт, че толкова много водещи компании имат развойни центрове тук, е достатъчно красноречив. Така че – нямам съмнение, че аз и семейството ми сме взели правилното решение, избирайки България.

2. Като ръководител на развойния център на DataArt у нас, какво според теб е най-важното качество, което един мениджър трябва да притежава, за да мотивира екипа си?

Според мен, най-важното нещо е един мениджър да осъзнава, че вече живеем във време, в което екипът и хората са основна ценност. Мисля, че дори думата „служители“ не звучи адекватно, защото работният процес не трябва да е подчинен на стриктна йерархия, а на взаимно сътрудничество. Разбира се, важни са и други качества като търпение, способност за взимане на решения, техническа компетентност. Но днешният пазар на труда, особено в ИТ сектора, изисква много голяма гъвкавост. Остарели разбирания, свързани със микромениджмънт, според мен нямат място в една компания. В DataArt това е заложено като водеща политика в глобален план и компанията е базирана на плоска структура, в която има огромна свобода.

3. Кое е по-трудно – да се изгради екип или да се запази изградения екип?

И двете са еднакво трудни, но първото не би имало никакъв смисъл, ако второто не е налице. Когато се гради екип, е важно този процес да не спира и грижата за хората, които са част от него, да продължи, за да могат те да се чувстват комфортно в компанията, за която работят. При нас в DataArt това е особено валидно, тъй като българският офис все още се разраства. В същото време сме част от глобална компания с офиси по целия свят и с над 2800 служители. Неголемият брой хора на локално ниво ни дава възможност да се обърне внимание на всеки член на екипа и ако възникват проблеми, те да се решават бързо. Мисля, че няма нищо по-хубаво от това човек да се чувства комфортно в първите месеци на едно работно място и след няколко години все още да е удовлетворен от работата, проектите, колегите и атмосферата.

4. Какво е нужно, за да привлече една компания добри разработчици – върху какво трябва да се фокусира?

Това е една доста наболяла тема и въпреки, че конкуренцията на ИТ пазара и борбата за добри разработчици в България е много силна, все пак смятам, че ако една компания се фокусира върху различни аспекти, а не само върху финансовия, това ще й помогне не само да намери качествени програмисти, но и да ги задържи. Разбира се, че заплащането е ключово и то си остава водещ мотивиращ фактор. Но вече са налице и много други аспекти, като това за какви проекти и с какви технологии ще работят съответните специалисти, какви са възможностите за развитие и обучение, какви са отношенията в екипа, какви са допълнителните придобивки, та дори и къде се намира офисът на компанията, тъй като никой не иска да губи по два часа от живота си дневно в задръствания и пътувания.

5. Какво те вдъхновява в работата ти?

Освен, че съм ръководител на развойния център на DataArt, аз съм и Delivery manager на някои от проектите на компанията. Така че, за мен силно мотивиращи са две неща – първо - да имаме успешно приключен проект и доволен клиент, и второ – да имаме доволен екип, който да е работил по проекта с желание. Колегите ми от българския офис са чудесни и за мен е от водещо значение екипът тук да се разраства и да привлечем още качествени специалисти през следващите няколко години.