Денис Юхно в интервю за Dev.bg: „Продължаваме да наемаме софтуерни специалисти, въпреки кризисната ситуация“

Денис Юхно в интервю за Dev.bg: „Продължаваме да наемаме софтуерни специалисти, въпреки кризисната ситуация“

Денис Юхно е изпълнителен директор на DataArt България и ръководител на развойния център на компанията у нас от средата на 2018 г. Преди да поеме ръководния пост в софийския офис, Денис е бил Delivery Manager в компанията. Завършил е магистратура по “Приложна математика“ в Националния технически университет на Украйна, Харков. Оттогава насам е натрупал повече от 16  години опит в софтуерния бранш, както като разработчик, така и като бизнес анализатор, консултант и проектен мениджър.
През месец май той разказа повече за начина, по който DataArt се справя с кризата, породена от пандемията с Коронавирус. Сега Dev.bg отново разговаря с него относно това какви промени са се случили в компанията в следствие на извънредната ситуация, какво предстои за българския офис и какви са тенденциите относно наемането на специалисти:

- Изминаха повече от 8 месеца от началото на кризата, породена от Covid-19. Как се справя DataArt към момента и какво се случи с българския офис на компанията през този период?

- Въпреки сложната ситуация, в която се  намираме, DataArt към момента е доста стабилна и работим нормално. За тези осем месеца успяхме да се адаптираме към новите условия, да реорганизираме работните процеси, така че да протичат гладко и безпроблемно в отдалечен режим. Първоначално офисът ни беше напълно затворен, но в последствие предприехме малко по-гъвкава политика. Колегите ни, чиято работа налага да използват ресурсите на офиса, могат да го посещават, ако имат желание, но това се случва при засилени противоепидемични мерки и в ограничения на броя на хората, които могат да са там по едни и също време. Преминаването към отдалечен режим на работа за нас не беше особен проблем, тъй като тази опция съществува в компанията отдавна и разполагаме с изградена система, чрез която комуникацията, отчитането и работата с клиенти да протичат лесно.

- Наложи ли се да съкращавате служители в компанията или преминаване към намалено работно време в резултат на извънредната ситуация?

- При нас човешкият фактор е много важен. Именно затова, още в началото на пандемичната ситуация бе взето решение да запазим служителите си, както в България, така и в глобален план, дори и това да ни коства известни финансови трудности. Имаше колеги, които преминаха на намалено работно време, но това беше за кратко. Не само, че не сме съкращавали хора, но и възстановихме сумите на служителите, които преминаха на съкратен работен ден, със задна дата, за да не бъдат ощетени по никакъв начин. Смятам, че са много малко компаниите, които биха предприели нещо подобно и именно тази политика откроява DataArt като работодател, за който хората са основна ценност. Към момента ситуацията е стабилна и не се налагат каквито и да било мерки от подобен тип. Тенденциите за 2021 година също са добри.

- Продължавате ли да търсите нови служители?

- Да, продължаваме да набираме хора, както в България, така и в другите ни офиси. В момента за софийския офис се търсят хора с Java, JavaScript, .NET, бизнес анализатори, Data Engineers, QA и DevOps специалисти,  AI/ML разработчици и др. Наемането при нас не е спряло, въпреки кризисната ситуацията, което е оптимистично.

- От какъв тип  експерти ще има нужда софтуерният бранш в следствие на пандемията? Какви са тенденциите според Вас?

- Със сигурност пазарът ще претърпи известни промени, но може би това ще е за добро. Според мен ще има повишено търсене на специалисти със сериозен опит, което беше факт и преди пандемията. Тази тенденция ще се запази, но вероятно хората с по-малко практика, junior или стажанти, по-трудно ще намират подходящи работни позиции в следствие на кризата. От гледна точка на технологии – вероятно ще се засили търсенето на специалисти, владеещи широк набор от технологии, а също и тесни специалисти, профилирани в разработването на изкуствен интелект, виртуална реалност, машинно обучение. Кризата с Коронавируса ни показа, че светът вече няма да бъде същият и че предстои сериозен технологичен преход. Няма как той да се случи от само себе си и очакванията са именно новите технологии да изиграят тази ключова роля.

- Ще се промени ли моделът на работа за програмистите и ще изгубят ли офисите своята функция?

- Според мен моделът вече се променя, но това не означава, че офисите ще загубят напълно ролята си. Макар и работата от разстояние да има редица преимущества, в крайна сметка все повече хората ще имат нужда от време, в което да са сред други хора, да се социализират. В чисто психологически аспект офисите имат своята роля и тепърва ще усетим това. Не бих се учудил, ако дойде момент, в който компаниите, предлагащи възможност за работа в офис, да изтъкват това като свое предимство, което е точно обратното на това, което се случваше преди година, когато работата от вкъщи беше рекламирана като плюс. Може би ще станем свидетели на далеч по-гъвкави схеми на работа, но не и на пълно изчезване на офисите.

- Каква ще бъде ролята на ИТ сектора в преодоляването на кризата?

- Със сигурност ролята ще е значителна поради спецификата на тази криза. Тя не прилича на никоя друга досега – нито на финансовата криза от 2008, която беше свързана с имотния сектор, нито на дот-ком балона, който беше пряко свързан с ИТ бранша. Сега секторът на информационните технологии има по-скоро подпомагаща роля, тъй като нуждата от технологични решения, чрез които да продължат да функционират различните бизнеси, а също и обществените дейности, ще се засилва. Например – онлайн обучение, онлайн пазаруване, дистанционна работа, електронно правителство, електронно гласуване, виртуална реалност – за добро или лошо, светът върви към технологична промяна, при която много от добре познатите ни дейности ще се случват без физическо присъствие. Тласъкът ще бъде даден от пандемията и нуждата от здравна превенция, но според мен промяната ще е трайна, както в поведението, така и в мисленето на хората.