Денис Юхно в интервю за Forbes: „Продължаваме да се разрастваме в България“

Денис Юхно в интервю за Forbes: „Продължаваме да се разрастваме в България“
В интервю за авторитетното издание Forbes Денис Юхно, управляващ директор на DataArt България, разказва повече за плановете на компанията у нас, за тенденциите, свързани с пазара на труда, и за отражението на кризата, породена от пандемията, върху ИТ сектора:

— Какво се случва със софтуерния бранш вследствие на пандемията и как се отрази тя на DataArt?

— Софтуерният бранш беше сравнително слабо засегнат от пандемията и дори в момента се наблюдава растеж. В самото начало много компании не знаеха как ще се развие ситуацията и решиха да освободят част от хората в екипа си, да съкратят разходите си, някои дори прекратиха дейност.

За щастие DataArt заложи на коренно различен подход и не само че не намали работната си сила в глобален план, но и продължи да наема софтуерни специалисти. Това се оказа печеливша стратегия, тъй като в момента има огромно търсене на пазара на труда в сектора. Резултатите от изминалата година показват, че DataArt е наела над 700 нови колеги и е увеличила приходите си, които възлизат на 181 млн. долара.

— Какви са плановете за развитие на компанията в България?

— Ще продължим да се разрастваме, целта ни е да разширим дейността си и в други градове в страната, която до момента беше фокусирана само в София. Пандемията направи така, че географското разделение вече да не е чак такъв фактор.

В момента търсим софтуерни специалисти в Пловдив и Варна, които да работят от разстояние. Фокусираме се върху това да намерим достатъчно добри кадри в тези градове, което да ни позволи след време да отворим офиси на DataArt там.

— Пазарът на труда в ИТ сектора е все по-конкурентен. Как се справя с този проблем DataArt и каква е политиката на компанията по отношение на човешките ресурси?

— При нас хората са на първо място. Тази инвестиция в екипа и в комфорта на служителите е нещо, което е залегнало във философията на компанията още от самото є създаване. Във времена като сегашните това се оказва изключително ключово. Финансовият аспект си остава важен, но вече не е самоцел.

Хората от софтуерния бранш все повече се интересуват дали ще имат необходимата свобода, какви ще са проектите, по които ще работят, каква е перспективата за развитие в дадена компания и атмосферата, която тя предлага. В това отношение DataArt винаги е била конкурентна, тъй като при нас липсват микромениджмънт и стриктна йерархия, работното време е гъвкаво, дори даваме възможност за промяна на проекта, ако някой човек от екипа не се чувства комфортно или пък желае да се занимава с нещо различно.

— Ще измести ли работата от разстояние нуждата от офис пространства?

— Не мисля, че офисите ще изгубят напълно своята функция, по-скоро ще има промяна от гледна точка на изискването за присъствие там. В DataArt възможността за работа от разстояние съществува много преди появата на пандемията.

Това ни помогна да сме по-подготвени и не наруши работния процес, когато се наложи да минем изцяло на дистанционен режим. Към днешна дата за все повече софтуерни специалисти е важно да могат да работят от разстояние, но в същото време да има как да работят от офис, ако пожелаят. В този смисъл компаниите, които предлагат и двете опции, ще имат предимство.

— Какви са перспективите пред аутсорсинг компаниите в България в контекста на сегашната ситуация?

— Кризата, породена от коронавируса, ни показа, че аутсорсинг компаниите имат известно преимущество, особено ако разполагат с диверсифицирано клиентско портфолио, както е в нашия случай в DataArt.

Когато клиентите са в различни сектори, това позволява на аутсорс компаниите да пренасочат усилия от една сфера в друга и да постигнат баланс. Перспективите пред аутосрсинга не само в България, но и в глобален план, са много добри, тъй като много бизнеси осъзнаха нуждата от това да дигитализират процесите си, в резултат на което търсенето на софтуерни решения нараства значително.