Дестинация България: Историята на 8 наши чуждестранни колеги, избрали българския офис на DataArt

Дестинация България: Историята на 8 наши чуждестранни колеги, избрали българския офис на DataArt
Да започнеш живота си на ново място, особено когато става дума за друга държава, е трудно и отговорно решение. Когато обаче компанията, за която работиш, ти дава възможност да се преместиш в друг град или държава, в която има офис, това вероятно прави предизвикателството по-лесно, а стъпките – по-сигурни и предвидими. Избрахме да ви разкажем историята на осем от нашите колеги, които станаха част от екипа на българския офис на DataArt, местейки се от чужбина. Вижте как изглежда страната ни през техния поглед, какво ги мотивира да останат и какво според тях прави България предпочитано място за живот.

Тетяна Карачевцева
HR мениджър, премества се от Киев в София

Karachevtseva's personal archive photos

Аз съм Таня Карачевцева и от 3 години работя в HR отдела на DataArt. Преди 5 години се преместихме със съпруга ми от Киев в София. Като екстроверт, за мен беше много важно да се устроим на място, което разполага с голяма общност от преселници от Украйна, Русия, Молдова, Литва и т. н. България се превърна във втори дом за нас и създадохме много приятелства. Тук е лесно да се социализираш и да намериш хора със сходни интереси, да отидеш на театър, парк, кафене или планина.

В България се чувстваме спокойни и сигурни, а атмосферата е еднакво приятелска, независимо дали си на обществени места, в транспорта или в парка. Ако забравите нещо в парка, в ресторанта или на улицата, най-вероятно ще го намерите там.

Karachevtseva's personal archive photos

Това, което ми направи впечатление, е, че тук има особена почит към децата: непознат минувач, граничен служител, служител на бензиностанция или сервитьор – всеки от тях ще покаже на детето знак на внимание: ще се усмихне, ще го заговори или ще го почерпи с бонбон. Възрастните хора често отстъпват място на родителите с количка и дават предимство на младите. Освен това българите са много дружелюбни към чужденците. Ако сте чужденец и говорите български, ще получавате комплименти за това всеки ден!

Karachevtseva's personal archive photos

Тук имаме възможност да прекарваме много време сред природата. Харесва ми това, че има куп места, където може да се отиде през уикенда: горещи извори, вълшебни пещери, екопътеки, манастири на живописни места, пикник с изглед към езеро или планина, скали, ски курорти и разбира се - морето. Обикновено се опитваме да не пътуваме два пъти на едно и също място, за да откриваме всеки път нещо ново. И толкова се увлякохме, че не забелязахме как отлетяха тези 5 години в България.

 

Олег Иванов
Solution Architect, премества се в София от Воронеж.

Ivanov personal archive photos

Преместих се в България от Воронеж преди 5 години заедно със съпругата ми. Тук се роди и дъщеря ни, която сега е на четири години.

По стечение на обстоятелствата летях за София в самото начало на септември, а когато пристигнах, беше дълъг уикенд, съвпадащ с празника на Съединението на България. Скитах из празни улици и не разбрах къде са всички хора. Тогава ми обясниха, че много от тях са на почивка на морето. Сега и аз правя това, а някой друг броди по празните улици и се чуди къде са хората по празниците.

Ivanov personal archive photos

Преди да пристигна се подготвих и научих малко български. Истината е, че това не ми помогна особено, защото не се научих да говоря правилно, а и не разбирах чутото. Сега нещата са много по-добре: разбирам почти всичко, но все още говоря лошо. Все пак се радвам да говоря на български, особено когато никой не ме слуша.

През първата година от престоя си бях изненадан от много неща тук. Градският транспорт се движи по график, има голям брой фитнес клубове и хора, занимаващи се със спорт. Денонощно се продава алкохол, но въпреки това няма много пияни хора по улиците. Приятно е, че кинопрожекциите са на оригинален език със субтитри и че интернет скоростта е толкова добра.

Ivanov personal archive photos

Отначало бавното обслужване в банките ми беше малко досадно. Но тогава още не бях разбрал, че няма за къде да бързам.

Мисля, че за хора, свикнали със забързания ритъм на живот, България не е най-добрият вариант за преместване. Но пък ще е чудесна дестинация за тези, които обичат да им е спокойно, слънчево и снежно през зимата. И, разбира се, фактът че Европейският съюз е на една ръка разстояние, е повече от предимство.

 

Павел Иванов
Solution Architect, премества се в София от Санкт Петербург

P.Ivanov personal archive photos

Спомням си деня, в който прочетох съобщението, че DataArt открива офис в София. Отворих Google Maps, намерих София и бях доста впечатлен, че за 3-5 часа от София се стига до три различни морета. По това време пътуването от Санкт Петербург до вилата на приятел можеше да отнеме толкова време.

Същата вечер след работа казах на жена ми: „Седни, трябва да поговорим“. Обясних й, че DataArt вече има офис в София и ако е възможно релокиране, бих искал да се възползваме. Желанието ми беше подхранено от популярен по това време интернет мем, който съобщаваше, че през последните 3 месеца на лятото в Санкт Петербург има само 10 слънчеви дни.

Процесът на преместване мина доста спокойно за мен, въпреки че се проточи няколко месеца.

P.Ivanov personal archive photos

България се оказа точно такава, каквато очаквах. Това не е изненадващо, защото докато чаках преместването, проучих задълбочено всички аспекти на живота в страната и дори прекарах един месец във Варна.

16 кратки видео урока по български преди преместването ми помогнаха да издържа в началото. Първите ми опити за общуване в банка или офис на мобилен оператор се състояха от няколко заучени фрази с последващ преход на английски.

P.Ivanov personal archive photos

Буквално в първия почивен ден след закупуване на кола отидохме до морето: решихме, че веднага трябва да се възползваме от предимството „4 часа до морето“! Е, вече не правим това, обикновено отиваме на море наведнъж за няколко седмици. Обичам морето, вълните, слънцето, действа успокояващо, така че подобни почивки се превърнаха в норма за нас.

Преди пандемията работех от софийския офис на DataArt, возех се в трамвая и се изненадвах от това колко малко хора има по улиците.

P.Ivanov personal archive photos

В началото, когато пристигнах, работех по 10 часа на ден, тръгвах си късно от офиса. Постепенно се успокоих и преминах на местния режим и сега работният ми ден свършва в 18 ч..

България ми даде точно това, от което се нуждаех: слънчев климат, достъп до море, по-спокоен и уреден живот.

 

Анна Розова
HR Communications, премества се в София от Санкт Петербург

Rozova personal archive photos

Работя в Employer Branding екипа на DataArt от 6 години. Преди почти 2 години се преместих от Санкт Петербург в София със семейството си.

Любимото ми занимание е да научавам повече за местните традиции и навици и да търся обяснения за всичко. Например, когато започнахме да търсим жилища под наем, забелязах, че всичките 10 апартамента, които разгледахме за два дни, имат печки с два котлона. В Санкт Петербург понякога не ми достигаха и четири. Тази ситуация изобщо не съвпадна с представите ми за местната богата кулинарна традиция. Но по-късно се оказа, че почти всяка кухня крие електрическа скара, а миризмата на печено месо и зеленчуци вечер изпълва жилищните квартали на София по същия начин, подобен на летните вили в Ленинградска област в събота.

Това, което ми направи впечатление, е традицията за съвместни обеди и вечери, както и че вечер може да бъде трудно да се намери свободна маса в ресторант.

Rozova personal archive photos

Знаехме много за природното разнообразие на България, така че бяхме решени да му се насладим максимално и планът беше изпълнен. Изключение прави нашият син: през миналото лято успях с изнудване и убеждаване да го накарам да дойде на морето само за два дни. Иван е геймър, има приличен рейтинг в играта Apex, а стабилната връзка с интернет в България му е по-скъпа от всички съкровища на местната природа. Аз и съпругът ми можем спокойно да отидем някъде сред природата, защото в цялата страна мобилното покритие е страхотно, което ни позволява винаги да поддържаме връзка със сина си.

Излизаме извън града - в планината, в селата, на минерални извори или на море - всяка седмица. Избирайки България за наш дом, получихме това което искахме: пейзажът и атмосферата, типични за мечтаната ваканция, да станат ежедневие.

Още снимки и истории за живота в България - в моя Instagram.

 

Денис Юхно
Управляващ директор на DataArt България, премества се в София от Киев

Denys' personal archive photos

В моите представи България винаги се е асоциирала с морски курорти. Бях приятно изненадан, че дори през зимата тук има какво да се прави: прохладни ски курорти, басейни с топла минерална вода. В кулинарно отношение бях впечатлен от уникалното българско кисело мляко, вкусните розови домати, зелените смокини и ароматното българско вино. Природата е просто невероятна.

Въпреки факта, че и в София има какво да прави през уикендите (от разходете в парка или на Витоша до пазаруване в някой от търговските центрове), аз и семейството ми обичаме да пътуваме из България и да откриваме нови интересни места.

Denys' personal archive photos

Голямото предимство на България е нейното географско положение. Никога не бих си и помислил, живеейки в Украйна, да прекарам една седмица, например, в Сърбия или в Македония. От София нямахме проблеми с шофирането с кола през тези интересни балкански страни. Все пак границата със Сърбия е само на 60 км от София. Да не говорим, че до най-близките гръцки курорти на Егейско море се стига с кола само за 3-4 часа, а до албанския Ксамил - за 10.

 

Евгений Скарлат
JavaScript Developer, премества се в София от Николаев, Украйна

Skarlat's personal archive photos

През 2016 г. научих, че мога да уча безплатно и дори да получавам стипендия в България. Погледнах в интернет как изглежда София, поговорих с родителите си и започнах да събирам информация. Буквално месец по-късно вече седях в автобуса, но нямах ясна представа къде точно отивам. Тогава за първи път напуснах Украйна, бях много нервен и се страхувах да не загубя документите си. Пътят от Одеса до София отне 26 часа и беше най-трудният в живота ми. Фактът, че съм висок, а в автобуса има малко разстояние между седалките, също допринесе за това.

На границата с Румъния всички пътници бяха помолени да извадят чантите си от багажното отделение и да ги сложат на скенер. Можете да си представите какво ме очакваше, тъй като чантата ми беше с размерите на малък апартамент.

Пристигнахме в София в 4 сутринта. Единственото нещо, което исках след толкова дълго пътуване, беше да спя. Един по един към мен идваха таксиметрови шофьори, но тогава изобщо не знаех български и упорито отказвах услугите им.

На сутринта облякох зимното яке, с което пристигнах, и излязох навън. Беше ноември, но в София беше слънчево и около 17 градуса. Тогава се отпуснах.

Въпреки че България не е чак толкова различна от Украйна, тук има няколко неща, които наистина ми харесват. Например, чувството за спокойствие е навсякъде, дори на пътя. Шофьорите спират и пропускат пешеходците. Толкова бързо свикнах с това, че когато се върна в Украйна, по навик пресичам пътя, без да се огледам. За шофьорите там може би изглежда, че нарочно се хвърлям пред колите.

Skarlat's personal archive photos

В кариерно отношение също виждам доста предимства. Пазарът на труда в България е голям и предлага всички възможности за развитие, а ниските данъци правят живота комфортен. Софийският офис на DataArt се намира точно в центъра на града и е лесно достъпен.

България за мен се превърна в място, където узрях и започнах самостоятелен живот. Тук открих много таланти в себе си, които вероятно нямаше да открия, ако не бях започнал живота си отначало, в нова страна и абсолютно сам.

За 5 години от престоя си в България разбрах същността на поговорката „добре е там, където не сме били”. Казано иначе, можем да оценим истински кое е добро и кое е лошо едва когато поживеем известно време в друга държава.