Enterprise Search Engine решения – ползите от инструменти за бърз достъп до данни

14 април
Enterprise Search Engine решения – ползите от инструменти за бърз достъп до данни
В ерата на Big Data компаниите произвеждат огромно количество данни всеки ден, които се генерират от служителите и работните процеси в различни формати и езици.  Скорошно проучване на McKinsey посочва, че един средностатистически служител отделя приблизително 1,8 часа дневно за търсене на вътрешна информация във фирмената база данни. Това са близо 13 часа ценно време, което се губи всяка седмица.

За щастие, решенията за корпоративни търсачки опростяват начина, по който служителите извличат информация и спестяват време. Чрез тях може да се намери всичко - от имена на служители до данни за наскоро сключени договори.

Преглед на Enterprise Search Engine решенията

Преди да изберете решение за корпоративна търсачка, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо - колко голяма е вашата компания? Второ - какви са текущите възможности за търсене в базите данни? И трето - какви са вашите цели?

За да се запознаете с някои от наличните възможности за избор, ето най-често срещаните типове корпоративни търсачки:

1.Self hosting решения

Самостоятелно хостваните търсачки са Cloud-базирани виртуални машини или центрове за данни на компанията. Те могат да бъдат управлявани, конфигурирани, поддържани и актуализирани и са чудесна алтернатива за компании, които не искат тяхната информация да попадне в ръцете на трети страни.

В същото време много организации и финансови субекти се отказват от самостоятелно хостваните модели, тъй като е изключително трудно да ги управляват. Ако предпочитате да имате управлявана услуга, тогава самостоятелно хостваните машини за търсене на информация няма да са подходящ избор.

2.SaaS или PaaS

Софтуерът като услуга или платформата като услуга представляват управляван облачен софтуер за извличане на текст. Най-популярните примери тук са Google Cloud Search и Amazon Kendra. С тези модели не е нужно да се притеснявате за бъдещи актуализации, тъй като доставчикът на услугата се грижи за това. По този начин няма риск да пропуснете важни подобрения, които повишават производителността.

Когато на една компания липсва опитен екип от разработчици, SaaS се превръща в разумен избор. Но за корпорации с екип от компетентни разработчици PaaS може да бъде по-подходящ, особено за предоставяне на уникални продукти и услуги, които гарантират конкурентоспособността.

2.Хибридни решения

Ако искате най-доброто от двата варианта, можете да изберете хибридни корпоративни търсачки. Тези модели включват самостоятелно хостван софтуер, който работи със система за препоръки (облачна услуга, която използва вътрешни системи за данни) или услуга на трета страна, която се интегрира с частния облак на компанията.

Най-общо казано, хибридните решения са доста удобна комбинация, която да отговаря на нуждите и размера на съответната компания.

Както можете да се досетите, хибридните решения са сложни и може да изискват значителни усилия по отношение на внедряването, конфигурацията и поддръжката. Техните завишени изисквания, съчетани с възможни грешки от неопитен вътрешен екип, лесно биха могли да ги направят рискови опции.

Вероятно се чудите какви биха били ползите от наличието на решение за корпоративна търсачка. Ето някои основни преимущества:

Информацията става достъпна

Преди няколко години банките и финансовите институции можеха да търсят само структурирани данни от типа формуляри за кандидатстване за кредит. Точността на резултатите разчиташе до голяма степен на предвидими формати и съвпадащи ключови думи. Този подход игнорира неструктурираните данни, като например сканирани документи.

За щастие, сега инструментите за корпоративно търсене могат да обработват както структурирани, така и неструктурирани данни, което води до получаване на повече информация. Разширените функции като оптично разпознаване на знаци и интелигентно сканиране на документи, могат да широк спектър от данни.

Разширено търсене на база на различни критерии

Най-новите търсачки не са лимитирани само по ключови думи. Те имат подобрена способност за обработка на по-широки и сложни заявки.

Най-добрите инструменти за корпоративно търсене предоставят на служителите достъп до цялата информация, от която се нуждаят. Въведете „клиенти с проблеми с влизането“ и ще се появи списък с всички e-mail адреси и телефонни обаждания, изпратени до отдела по поддръжката.

Обогатяване и класификацията

Всеки документ в банка или друга финансова институция вече може да бъде обозначен с метаданни. Именно те правят възможно търсенето на информация чрез използване на ключови думи и прилагане на филтри.

Доскоро добавянето на метаданни беше ръчно прилаган и труден процес, който криеше риск от редица грешки и пропуски. Но развитието на AI изведе на преден план някои от най-интелигентните системи за търсене, които подреждат данните в най-добрия ред и формат.

Например, мениджърите на кол центрове могат да разчитат на интелигентни инструменти за търсене, за да маркират дневниците на обажданията с вида на проблема, който всеки клиент е имал, и дори да се добави емоционалното му състояние по време на разговора. Това помага на екипа да решава проблемите на клиентите въз основа на нивото на спешност.

Поверителност на данните

Служителите във финансовите институции имат различни нива на достъп до данни. С интелигентен инструмент за търсене може да се ограничи достъпът до някои данни, които да бъдат предоставяни само за конкретни отдели или служители. Например, няма смисъл помощник-счетоводител да преглежда отчета за печалбите и загубите на компанията или пък служител, занимаващ се с обслужване на клиенти, да има достъп до юридически документи.

Заключение

Внедряването на решение за корпоративна търсачка често е само първа стъпката от един дълъг процес. Големите организации ще се нуждаят и от персонализиране и адаптиране на съответните данни, за да ги вкарат в платформата, API за вграждане на търсене в критичните приложения и често персонализиран search интерфейса, който да работи еднакво добре на десктоп и мобилни устройства. Всички тези функции изискват доста голямо количество персонализирана разработка на софтуер, но са с потенциал да донесат редица ползи за бизнеса.