ИТ общности, създадени от жени - митове и истини

28 март 2018
ИТ общности, създадени от жени - митове и истини
Какво е да си жена в мъжки свят, за какъвто най-често се приема секторът на информационните технологии? Има ли равноправие между половете и защо все по-често ставаме свидетели на ИТ общности, сформирани от дами?

По повод предстоящото събитие International Women’s Day ’18: BUILDING NEW HORIZONS, което ще се състои на 23-ти април, ние от DataArt се допитахме до няколко успешни жени, които са представители на различни технологични общности. Ето какво ни споделиха Яна Далекова, програмен координатор в Български център на жените в технологиите, София Лятева PR Manager at DataArt и главен организатор в Women Techmakers Sofia, Райна Станкова Quality Engineer към VMware и главен организатор в Women Who Code Sofia и Анна Радуловски - основател & CEO на Coding Girls.

- Защо според Вас жените от ИТ сектора създават свои общности и какво бихте ни разказали за Вашата общност? Как я определяте - повече като професионално сдружение или е базирана на общи интереси?

Яна Далекова: Основната причина за създаването на тези общности е потребността на дамите от дискутиране на теми по споделени интереси, обсъждане решения на общи проблеми, търсене на съвместен път и подкрепа. Български център на жените в технологиите (BCWT) е организация, която вдъхновява, мотивира и подпомага момичета и жени да намерят своето място в дигиталния свят. Тя работи в подкрепа на женското лидерство и увеличаване на професионалното участие на жените в дигиталната индустрия, наука и предприемачество. BCWT инициира и подпомага реализацията на регионални и международни иновативни проекти, организира обучения и тематични събития и стимулира сътрудничеството в областта на научните изследвания, обмена на добри практики и мобилизирането на ресурсите в сектора на ИКТ.

София Лятева: Жените в ИТ създават свои общности, защото са се сблъскали с предразсъдъците на хората в сектора по един или друг начин. Women Techmakers е глобалната програма на Google, която предоставя информация и ресурси за развитието на жените в технологиите. Всяка WTM общност по света се създава спрямо нуждите на ИТ екосистемата за този регион или държава. В София женските ИТ общности са доста развити и предоставят страхотни технологични знания за участниците си, но за съжаление, понякога е налице слаба посещаемост и недостатъчна информираност. Именно затова реших да създам Women Techmakers Sofia като мотивационен хъб за жените в технологиите, подпомагащ професионалното развитие на повече млади и талантливи дами в бранша, като в същото време подкрепяме и другите общности с популяризирането на техните събития.

Райна Станкова: Мисията на Women Who Code е да окуражава жените да вярват в себе си, че могат не просто да влязат в ИТ индустрията, а и да бъдат изключително успешни в нея и да растат по вертикала, защото имат всички качества за това. Съществуват множество предразсъдъци по темата за възможностите на жените във високотехнологичните индустрии. Ние искаме да покажем, че не просто е окей да работят в ИТ, но е възможно и да бъдат по-добри, да бъдат на високи позиции, да бъдат мениджъри.

Анна Радуловски: Ние жените сме перфекционисти или поне – голяма част от нас. Независимо дали става дума за стартиране на собствен бизнес, промяна в кариерата или присъединяване към дадена общност, ние искаме всичко да е прецизно и да сме сигурни, че решението е правилно. По време на нашите срещи на Coding Girls често казвам: „Не се страхувайте да опитате. Тук е мястото, където няма никой да ви съди, да ви критикува или да ви се присмива“.

Идеята на нашата общност е да даде възможност на жени от различни възрасти да научат нови неща в програмирането, без да се страхуват от провал. Разбира се, представителите на мъжкия пол, които искат да ни подкрепят, също са добре дошли.

- С какви проблеми най-често се сблъскват жените от ИТ сектора?

Яна Далекова: Както в ИТ сектора, така и в по-голямата част от индустриите, жените често се сблъскват с проблема на дискриминацията. Въпроси, свързани със семеен статус (брак, деца), разлика в заплащането, сексуален тормоз, недоверчивост и подценяване са само част от нещата, срещу които жените се изправят. Конкретно за сферата на ИТ в най-голяма степен стои въпросът с подценяването на капацитета. Съществуват стереотипи по повод професионализма на жените в индустрията.

София Лятева: Според моя опит и наблюдения, в много голяма степен влияние оказват фактори като позицията, местоработата и дори местоположението в страната. Жените, работещи в ИТ сектора в София са с доста изравнени възможности с мъжете, стига да са устремени и уверени в себе си. В този случай предразсъдъците не биха им попречили. Съвсем друга е ситуацията в Пловдив, например. Жените там по-често стават жертва на несправедливо заплащане и дори на предразсъдъци за това как са си свършили работата.

Райна Станкова: Проблемите, с който жените в ИТ сектора най-често се сблъскват, са провокирани от собствения им страх, притеснения и опасения. Тези емоции и усещания са валидни за всеки един човек. Оттам нататък успехът е пред всички нас.

Анна Радуловски: Има много талантливи и способни жени в сферата на технологиите и именно затова трябва да ги окуражим да говорят, да разказват своите истории и да вдъхновяват и други. Ада Лавлайс и Грейс Хупър са един чудесен пример за успех, но определено се нуждаем и от съвременни модели за подражание, популярни жени-разработчици, които хората да могат да следват в Twitter и Instagram например.

- Как мислите - защо мъжете преобладават в ИТ бранша, след като се счита, че момичетата често се справят много по-добре от момчетата в математиката?

Яна Далекова: Гореспоменатите стереотипи, че математиката и техниката "не са за момичета" са главна причина за отдръпването на женския пол от професии, свързани с тях. Също така, възприятието, че ИТ браншът е лимитиран до програмиране и кодиране е друга пречка. В днешно време компютрите са в основите на всеки бизнес и индустрия, ако това бъде наложено като възприятие, би увеличило процента на жените в ИТ бранша. Независимо от сферата на бизнеса, компютрите и технологиите правят процесите по лесни, а вече са и неизменна част от живота ни.

София Лятева: Заради фрази като "Момчетата винаги са били по-добри в математиката, отколкото момичетата", "Програмирането е мъжка работа", "Инженерството не е за момичета". Подобни фрази се натрупват в съзнанието ни, което ражда и предразсъдъците за жените в технологиите. Информационните технологии са в основата на развитието на нашето човечество и програмирането е прекалено важно, за да го оставим само в ръцете на мъжете.

Райна Станкова: Мисля че много често момчетата възприемат информационните технологии като хоби и затова много от тях избират ИТ бранша за кариерна реализация. Същото нещо се случва с дамите, които превръщат четенето в свое забавление, те от своя страна намират призванието си във филологическите науки.

Анна Радуловски: Момичетата и момчетата обикновено се справят еднакво добре в математиката преди да станат тинейджъри. След това момиченцата започват да не искат да изглеждат като мъжкарани или като по-умни от момчетата, вместо това избират друго поле на изява. И отново – липсата на ролеви модели в ИКТ кара момичетата да не се занимават с технологии.

- Смятате ли, че ИТ секторът позволява на жените да намерят достатъчен баланс между работа и семейство или изисква жената да жертва част от личното си време и приоритети?

Яна Далекова: Жертването на част от свободното време е факт в повечето сектори и не се отнася само за жени. ИТ сферата позволява дистанционно управление на работния процес и по-скоро бих казала, че е начин да се улесни постигането на баланс между работа и семейство.

София Лятева: Според мен, в това отношение ИТ секторът е най-доброто място за развитие на една дама. Браншът е достатъчно гъвкав и позволява добро балансиране между работа и семейство. Разбира се, че има значение на каква позиция е жената, колко време е в брашна и колко гъвкава е компанията, за която работи. При нас в DataArt например подобен баланс е напълно постижим, тъй като политиката на компанията го позволява. Най-важното е жените да умеят да приоритизират задачите и задълженията си, както в професионален, така и в личен план.

Райна Станкова: Според мен ИТ секторът е доста гъвкав и позволява плаващо работно време, което е доста полезно при организацията на професионалните и лични ангажименти. Приоритетите на всеки един от нас се променят във времето и съответно професионалните и личните приоритети взимат превес в определен момент. В реда на нещата е да имаш мечти, кариера и семейство, без да си длъжен да жертваш едното за сметка на другото.

Анна Радуловски: Всяка работа, която те кара да мислиш и да се развиваш всеки ден, е изискваща. В 21 век това е по-валидно от всякога. Съвременният живот изисква от всеки да има технически познания, да владее английски език, да не спира да учи. Така че – да, ИТ секторът е изискващ. Но кое е по-добро? Да имаме работа на половин ден, да сме нископлатени или да имаме цели и с помощта на програмирането да променяме света?