Как да създадем у детето интерес към програмирането?

16 февруари 2018
Сергей Болгов
Как да създадем у детето интерес към програмирането?
Бъдещето е в технологиите и днес никой не се съмнява, че добрият програмист винаги ще си намери работа. Поради тази причина, освен обичайните курсове по рисуване и музика, децата все по-често посещават и детски курсове по програмиране.

Как обаче да разберем дали детето e готово за подобно обучение? И по какъв начин да създадем у него интерес към програмирането? Сергей Болгов от DataArt и специалист по обучението на деца, ни разказва повече по темата, представяйки някои практически съвети относно това на каква възраст е най-добре да се започнат заниманията и как да протекат.

С какво е най-добре да започне обучението?

Първо трябва да се изясни дали умът на детето е готов да мисли алгоритмично и дали то е в състояние да разбира взаимовръзката между процесите. Смятам, че за тази цел е доста подходящ теста на Бенет. Този въпросник е съставен от картинки, на всяка от които е изобразена система от обекти, например няколко зъбни колела. На първото зъбно колело е отбелязана посоката на неговото въртене и трябва да се определи в каква посока ще се върти последното. Детето моделира и разиграва ситуацията в съзнанието си или се опитва да отгатне. Ако видите „физик“ с логическо мислене, а не отгатващо дете, това е сигнал, че детето притежава потенциал. Смятам, че за по-малките е добре да започнат да програмират със задачите за учениците от 80-те години – рисуване на екрана с код и игри с текст. От езиците за програмиране на тази възраст най-често се препоръчва Python.

Как да научим детето на алгоритмично мислене?

За развиването на алгоритмично мислене е подходяща всяка игра с правила, в която може да се използва логика и аналитично мислене, т.е. да се създава предимство, като се прогнозира поведението на отсрещната страна. На мен лично ми харесват „Надбягване на костенурки“, “RoboRally” и шах. Не толкова свързани с логика занимания като музика, чужди езици и изобщо която и да е дисциплина, в която детето може да следи развиващия се във времето резултат и да го описва с необичаен език – с ноти, чужди думи, шахматна нотация и т.н., са подходящи.

Коя е подходящата възраст, в която детето да започне да прави първите си стъпки в програмирането?

Ако детето демонстрира интерес и потенциал, може да се опита веднага, щом се научи да чете и пише, както на собствения си език, така и английските думи, а това е индивидуално. Не вярвам в детското „визуално“ програмиране от типа на LEGO Mindstorms, при нас това не проработи. Децата не разбраха, че си имат работа с нещо сериозно и бързо загубиха интерес, както към поредната нова играчка. А Scratch вече предполага грамотност. Какво да ви кажа, един от синовете ми се занимаваше с шахмат от 4-годишен и когато вече минаваше за „напреднал“, доста се затрудни, тъй като се сблъскахме с изискването да се записват турнирните партии в дневник, а той все още изобщо не можеше да пише. Затова по-скоро ранната училищна възраст, от 6-7 години, е подходяща за начало на обучението по програмиране.

Как да разберат родителите, че детето им има успехи, ако самите те не са програмисти и не са запознати с материята?

Ако родителите не са програмисти, детето все пак ще учи някъде. Така че - само ще се похвали с успехите си, а и преподавателят ще ви каже. Ако учи онлайн, курсовете винаги имат своите начини за тест и оценка, които нагледно показват напредъка.

Задължително ли е да се посещават курсове по програмиране или може обучението да се случва онлайн?

За децата е важно да могат да работят в колектив, когато усвояват първите си умения. Освен това около програмирането има формирала се култура, среда на общуване със своите особености. Всичко това, разбира се, може да се намери и в интернет, но като за начало добрият курс ми се струва по-надежден и ефективен. По принцип в такива курсове се практикува „проектен“ подход, където групи от по три-четири деца работят заедно над един проект. Това е почти същият модел, който се използва в IT компаниите. Още един плюс на курсовете е редовното участие на проектите в конкурси и изложения, където децата могат да научат нещо ново, както и да представят това, което са постигнали, а това още едно важно умение.

Кои първи програмни платформи бихте препоръчали?

Като за начало бих предложил визуалните и текстовите игри с код. Например да създадат игра в жанра „текстов куест“, да напишат своя версия на „Бойни кораби“, да направят малка уебстраница, да филтрират обидни коментари. По-големите деца могат да започнат да се занимават с роботика, да работят на основите на микрокомпютъра Raspberry Pi или във взаимодействие със средата на играта Minecraft, която позволява с помощта на кода на Python да създават свои светове.

Ако сте решили да запишете детето си на курс по програмиране:

  1. Изяснете какъв тип е мисленето на детето. Ако обича системността, то програмирането може да го заинтересува. Опитайте да играете на игри като "RoboRally" и шах.
  2. Може да се започне от ранна училищна възраст (6-7 години). Важно е детето да може да чете и пише английските думи.
  3. Човек може да се научи да програмира и в интернет, но днес е много важно умението да се работи в екип, затова е по-добре да потърсите курс с добър преподавател.