Как да стана Project Manager: 6 безплатни онлайн курса от водещи университети в САЩ и Великобритания

Как да стана Project Manager: 6 безплатни онлайн курса от водещи университети в САЩ и Великобритания
Професията „Project Manager” става все по-популярна през последните години, особено в ИТ сферата. В много случаи програмистите се преориентират именно към това направление и решават да се развиват професионално в сферата на управлението на проекти. Това обаче изисква специфични знания и най-вече – практика. Някои курсове, налични онлайн, могат да помогнат за придобиване на базови познания и за надграждане на вече съществуващите.

Ето и списък с полезни онлайн ресурси, който нашите колеги от DataArt препоръчват и с които можете да започнете:

PROJECT MANAGEMENT: THE BASICS FOR SUCCESS  ОТ КАЛИФОРНИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Продължителност: 8 часа

Ниво: Начинаещи

Сертификат: безплатен, ако завършите курса в рамките на 7 дни

Този онлайн курс на Калифорнийския университет предлага основи на управлението на проекти и мениджмънт на екипи, заедно с безплатен сертификат. След преминаването му ще научите за етапите от жизнения цикъл на проекта, мониторинга, контрола на работата и оценката на напредъка, ще се запознаете с инструментите за ефективна комуникация, методите за развитие на екипа и механизмите за повишаване на неговата производителност. За да получите сертификат безплатно, трябва да завършите курса в рамките на седемте дни, в които безплатният пробен период е валиден. Предвид продължителността на курса, това е съвсем постижимо.

FOUNDATIONS OF PROJECT MANAGEMENT ОТ УНИВЕРСИТЕТА В КОВЪНТРИ

Продължителност: 2 седмици, 3 часа седмично

Ниво: Начинаещи

Сертификат: $74

Какво представлява управлението на проекти? Какви са основните понятия и каква е ролята на project мениджъра? Какви фактори и ограничения влияят върху състоянието на проекта? Денис Чапман, преподавател от университета Ковънтри във Великобритания, отговаря на тези и други въпроси в рамките курса и дава насоки относно възможностите за професионално развитие.

PROJECT MANAGEMENT PRINCIPLES AND PRACTICES ОТ КАЛИФОРНИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Продължителност: 5 месеца, 1 час седмично

Ниво: начинаещи / средно напреднали

Цена на курса с включен сертификат: $49 на месец / $399 на година (безплатен сертификат, ако завършите курса в рамките на 7 дни)

Калифорнийският университет предлага още един курс, с който да се задълбочите в управлението на проекти. Авторите му препоръчват тази практическа програма не само за начинаещи, но и за тези, които вече работят като PM. Курсът ще ви помогне да подобрите уменията си за ефективно планиране и управление на проекти, за разпределяне на ресурси, управление на риска, спазване на срокове, управление на бюджети и т.н..

Програмата се състои от четири курса:

За да получите безплатен достъп до теоретичната част, отидете на страницата на всеки курс, кликнете върху Enroll for Free и изберете опцията Audit в долната част на изскачащия прозорец. Другата опция е да завършите 20-часовата програма за седем дни и вземете сертификат безплатно.

IT PROJECT MANAGEMENT ОТ ВАШИНГТОНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Продължителност: 5 месеца, 2-5 часа седмично

Ниво: начинаещи / средно напреднали

Цена за сертификат и проверка на практическото задание: $537

Университетът във Вашингтон е подготвил програма за ИТ специалисти, които планират да се преквалифицират в мениджъри на проекти или искат да подобрят своите умения. Университетските преподаватели ще ви запознаят с основите и методите за управление на проекти в ИТ, ще говорят за ключовите умения на PM и управлението на разпределени екипи.

Програмата се състои от три курса:

За да получите безплатен достъп до програмата, отидете на страницата на всеки курс, кандидатствайте и изберете опцията Audit.

ENGINEERING PROJECT MANAGEMENT ОТ УНИВЕРСИТЕТА РАЙС

Продължителност: 4 месеца, 4 часа седмично

Ниво: начинаещи / средно напреднали

Цена за сертификат и оценка на практическо задание: $49 на месец / $399 на година (абонамент за Coursera)

Университетът Райс предлага на ИТ специалистите програма за основите на управлението на проекти. Тя включва набор от инструменти за успешно управление: разработване на план, харта, график и бюджет за изпълнение на проекта, организиране на работа в екип, управление на ресурси, промени и рискове, контрол на качеството на резултатите и др.

Програмата се състои от три курса:

За да получите безплатен достъп до теоретичната част, отидете на страницата на всеки курс, щракнете върху Enroll for Free и изберете опцията Audit в долната част на изскачащия прозорец.

INTERNATIONAL PROJECT MANAGEMENT ОТ РОЧЕСТЪРСКИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ

Продължителност: 9 седмици, 8-12 часа седмично

Ниво: напреднали

Сертификат: $299

Рочестърският технологичен университет предлага международен курс по управление на проекти, който е подходящ както за начинаещи, така и за хора с опит в PM. В рамките на курса можете да видите много примера от практически казуси, анализи от университетски преподаватели на проекта, свързани с култура, езици, регулаторни и правни практики, технологии и др. Ще научите как ефективно да управлявате разпределени екипи и какви инструменти да използвате, за да увеличите тяхната производителност.