Какво ново да очакваме след Google I/O 2018?

24 май 2018
Какво ново да очакваме след Google I/O 2018?
Координаторът на Google Developers Groups и главният специалист в работата с ИТ общностите на DataArt Леонид Калнеус посети конференцията Google I/O за трети път. Ето какво разказа той за събитието и за това кои са най-интересните новини и тенденции, обявени от Google:

От 8 до 10 май повече от 7 000 души се събраха в един от най-големите градове в Силиконовата долина на Маунтън Вю за конференцията на Google. Новините от събитието бяха наистина много, както показва и илюстрацията:

Изкуствен интелект

Най-важната новина, обявена по време на Google I/O, бе анонсирането на Google Duplex – система за изкуствен интелект, която може да комуникира по телефона с реални хора. Например, тя може да резервира маса в ресторант или да ви запише час във фризьорския салон. И още нещо – мечтата на всички интроверти, които се затрудняват в комуникацията, започва да се сбъдва именно чрез това нововъведение, сподели Калнеус.

Гласовият помощник Google Assistant вече е способен да продължи разговора, като анализира неговия контекст и смисъл, без да ви се налага да казвате „Okay, Google“ преди всяко ново действие.

Компанията обяви и друг елемент от линията Google Home продукти – т.нар. Smart Displays, които се считат за отговор на Amazon Echo. На снимката по-долу се виждат работни образци на тези устройства. „Лично аз със сигурност възнамерявам да ги закупя за своя дом, след като бъдат пуснати в употреба“, каза експертът от DataArt.

Работни образци на т.нар. Smart Displays – отговорът на Amazon Echo

Google продължава да подобрява интеграцията на асистента с продуктите си. Например, той вече ще работи с Google Maps, където резултатите от търсенето ще бъдат допълнени с всякакви Rich Cards.

„Между другото, по време на пътуването наех кола с Android Auto, където асистентът свърши отлична работа, дори успя да направи поръчка на кафе в най-близкия Starbucks“, разказа още Леонид Калнеус.

Автономни автомобили

При откриването на конференцията презентация направи Дмитрий Долгов, технически директор в Waymo (бившето подразделение на Google), ангажиран в създаването на автономен автомобил. Той разказа на аудиторията как чрез използване на AI и данните от множество сензори и камери е създаден автопилот за превозните средства.

Две коли и един камион със система за автономно управление гастролираха на Google I/O

По време на Google I/O бяха представени три версии на автономни автомобили: две на коли и едно на товарно превозно средство. По улиците на долината Калнеус се натъква на такъв тип автомобили, при това – няколко пъти. При откриването на конференцията стана ясно, че до края на годината услугата Waymo ще стане обществено достояние, което означава, че обикновените хора могат да карат кола без шофьор. Въпреки това, в разговор на щанда на приложението, служителите не са били толкова оптимистични.

„При всички случаи се надявам, че няма да станем свидетели на лош сценарий с Waymo, какъвто беше случаят с Uber, и в близко бъдеще ще видим по улиците напълно автономни автомобили без шофьори“, посочи специалистът DataArt.

Услугата Waymo ще стане обществено достъпна до края на годината

Актуализации на Android

Една от големите новини по време на конференцията бе обявяването на операционната система Android P. Бета версията на Android P вече е обществено достояние и може да бъде инсталирана и тествана на следните смартфони: Pixel, Pixel 2, Nokia 7 plus, Oppo R15 pro, Xperia XZ2, Vivo X21UD, Vivo X21 и Xiaomi Mi Mix 2S.

Новини за Android разработчиците:

  • Kotlin вече се счита за официалния език за разработка на приложения за Android, който ще бъде използван оттук нататък.  
  • Google обяви Android Jetpack – старите „Архитектурни компоненти“ и още други библиотеки са обединени в нов набор от библиотеки, за да се улесни бързото разработване на приложения за Android.  
  • Material Design 2.0 сега предлага официална поддръжка с нови компонентни библиотеки и инструменти, за да може да внедри дизайнерски материал в приложения за уеб, iOS и Android.