Какво стои в основата на корпоративната култура на DataArt: интервю с Алексей Милър

Какво стои в основата на корпоративната култура на DataArt: интервю с Алексей Милър
През юли 2021 г. DataArt празнува своя 24-ти рожден ден. По този повод управляващият директор на компанията Алексей Милър разказва повече за корпоративната култура на компанията, факторите, допринесли за нейния успех през годините и пътя, извървян до момента.

millerАлексей Милър се присъединява към DataArt още от основаването на компанията през 1997 г. и е избран за член на съвета на директорите през 2002 г. През последните две десетилетия той е ръководил разработването на продукти и услуги, отговарял е за управлението и продажбите за ключови клиенти и е основател на финансовата дивизия в DataArt. Алексей има значителен принос за утвърждаването на компанията като световен технологичен лидер, както и за разрастването на бизнеса на DataArt в глобален план.

- DataArt работи по необичаен начин и в компанията отсъства стриктна йерархия. Всеки може да изрази своето мнение, независимо от позицията му в компанията. От самото начало ли бе въведена тази политика или тя се е наложи с течение на времето?

- Нямаше план, това е сигурно. Но в същото време никога не сме работили на принципа на едноличните решения. Мисля, че една от причините да се работи по този начин е, че в исторически план ние от DataArt не бяхме чак толкова наясно с това какво да правим, но знаехме какво да НЕ правим. Сещам се за десетки случаи, в които се събирахме и дискутирахме как нещата не трябва да функционират, отхвърляйки идеите, които бяха разрушителни според нашите виждания, вместо да измисляме един-единствен начин, по който трябва да се организира нещо. Предпочетохме да се отървем от всички лоши практики и да оставим останалата част от дървото да расте, вместо да създаваме стриктен шаблон, който да следваме.

- Явно DataArt залага на хора, които са независими мислители със свое собствено мнение. Как успяхте да постигнете консенсус по отношение на развитието на компанията?

- Стандартният корпоративен мит, наложен в бизнес средите, е свързан  с образа на основателя-мечтател, който винаги знае какво е правилно и винаги печели. Може би лидери от такъв тип съществуват, но това определено не беше случаят с DataArt. Нямаше нито един визионер-основател. Имаше основатели, но едва ли някой от тях би могъл да се нарече визионер.

Може би отстрани изглежда, че при нас винаги е имало сблъсък на силни мнения. В действителност обаче не е имало такъв сблъсък, тъй като не е имало силно противопоставяне.

Имаше мнения и имаше разногласия - тактически, а не стратегически - но в този процес почти липсваше налагане на его.

- Бихте ли посочили накратко основните принципи, които имахте при създаването на DataArt и които се наложиха с течение на времето?

- Един от водещите принципи е изключителната толерантност към неуспехите и грешките. При нас често се говори за значението на толерантността към грешките на служителите, за нашите собствени грешки и т.н. Но има и друга страна на толерантността: толерантността към неяснотата, която е управленски въпрос. Много компании се опитват да се справят с тази несигурност с подробни планове, смели прокламации за бъдещето и т.н. Всичко това са психологически инструменти за справяне с факта, че всъщност не знаем какво ще се случи утре.

По някакъв начин нашият екип винаги е бил наясно с много простия факт, че не знаем какво предстои. Много от нас навършиха пълнолетие в Съветския съюз, когато той се разпадаше. Светът се променяше на 180 градуса на всеки две седмици, така че планирането беше безсмислено. В този смисъл, по-скоро нашата среда ни направи това, което сме. 

Мисля, че тази толерантност към несигурността в предстоящите събития ни е помогнала в много отношения. Губим по-малко време за планиране на бъдещето, като си оставяме повече време и енергия, за да се съсредоточим върху настоящето.

DA Culture

- DataArt отдава огромно значение на доверието и не робува на принципа „ние и тях“. Бихте ли разказали повече за тази политика на компанията?

- Когато новите колеги се присъединят към нашата компания, те много често изпитват трудност да разберат идеята, че не трябва да се печели доверие, тъй като то се дава на кредит от първия ден. Единственото, което може да се случи, е, че доверието може да бъде изгубено. Т.е. – при нас се случва обратното на това, което правят останалите компании. От първия ден предполагаме, че знаете какво правите и че ще го направите добре. Предполагаме, че ще работите за интересите на компанията, а не за нечий друг интерес, така че ви се дава достъп до поверителна информация и възможност за вземане на самостоятелни решения. Това не трябва да се печели и се случва още от самото начало. 

- Това наистина е интересен и необичаен подход.  Защо смятате, че е работещ?

- Много по-вредно е да не се доверяваш на екипа си. Отнема много време и усилия, за да се работи в среда на недоверие, пилеят се излишни ресурси и нерви. Така че, за нас е по-лесно да се доверим на хората си. Понякога, когато те грешат, а това е неизбежно, разчитаме на това да се поправят. Общият разход на енергия по този начин е по-нисък. Не мога да кажа, че е работещо за всички бизнеси, но определено е работещо за нас.

Другата причина е, че стартирахме компанията, когато бяхме сравнително млади – на около 20 години, така че този подход се наложи от само себе си. Ако трябваше да стартираме компанията днес, когато сме навършили 40 години, че и повече, това би била друга компания.

Политиката ни за наемане също винаги е била конкретна. Залагаме на знанията и уменията на даден кандидат, а не на това, което пише в автобиографията му.

- Преди време някои външни консултанти казваха, че бизнес моделът на DataArt е грешен. Какво мислите към днешна дата?

- Докато не достигнахме 100 милиона долара приходи, тези мнения ме притесняваха. Не мога да говоря от името на останалите, но лично у мен това породи съмнения. Често седяхме заедно и обсъждахме нашия модел, като разглеждахме алтернативите. „Добре, да кажем, че не правим нещата както трябва. Нека си представим как би действала алтернатива тук." И колкото и „добри“ да бяха алтернативите, винаги ни изглеждаха по-лоша. С течение на времето просто осъзнахме, че нашият бизнес модел си е напълно резонен. Просто сме различни. Това колективно обсъждане и вземане на решения наистина помогна.

DA Staff

- Мислите ли, че специфичната корпоративна култура на DataArt помага на клиентите и на техния бизнес?

- Ние обслужваме широк спектър от клиенти. Някои наистина оценяват подхода ни. Мисля, че този подход определено ни помага да задържим клиентската си база. Бизнес културата на компанията влияе върху начина ни комуникация в процеса на продажбите: излагаме фактите открито, прозрачни сме и работим на принципа „това, което виждате, е това, което получавате“.

Не съм сигурен дали нашата култура ни помага да привличаме нови клиенти, но определено ни помага да ги задържим.

- Очевидно тази политика работи добре. Има ли обаче нещо, което би наложило промяна в принципите на работа на компанията?  

- Наивно е да мислим, че DataArt винаги ще бъде същата. Промяната е здравословна. Надявам се тя да не засегне толкова много нашите основни ценности, а по-скоро как тези ценности се превръщат в ежедневна реалност.

Живеем във време, в което киберсигурността е важен фактор, който налага преосмисляне на доста политики, независимо дали искаме или не. Светът се променя. Мисля, че най-подходящият въпрос би бил дали мога да си представя сценарий, при който нещата не се променят. Така че, не става въпрос за самата промяна, а за темпото, с което ще се случва.