Какво вдъхнови WTM Sofia?

Какво вдъхнови WTM Sofia?
Обмяната на опит след събитието Women Techmakers 2017 в Прага, Чехия.

От около два месеца DataArt България активно участва в дейностите на групата на разработчиците, проявяващи интерес към технологиите на Google (GDG) в София. През това време несъмнено допринесохме за GDG общността не само по отношение на участници, организиране на събития и качествен PR, но и с усърдието си да правим нещата по възможно най-вдъхновяващия начин.

След като започнах да опознавам GDG общността, ми хрумна идеята за създаване на общност за жените, работещи в областта на технологиите на местна почва. Идеята ме накара да се кача на първия самолет за Прага в началото на юни, за да участвам в Women Techmakers 2017. Наистина се вълнувах да бъда част от това събитие, но нямах кой знае какви очаквания за себе си, тъй като съм сравнително отскоро в Google общността. Преди не се бях сблъсквала с цялата идея зад WTM. Бях дълбоко впечатлена от организацията, участниците и съдържанието на WTM 2017.

Прекарахме си страхотно и мога спокойно да кажа, че завързах доста добри приятелства. WTМ лидери от цял свят споделиха добри и лоши практики, разяснявайки как всяка WTM общност се различава по отношение на участници, съдържание, презентатори, та дори и виждания, в зависимост от местната IT реалност.

Докато попивах колкото може повече информация, реших, че е крайно време DataArt България да създаде WTM общност и в София. Оттогава насам организирам срещи с всички жени от IT общностите, съществуващи понастоящем в България (Rails Girls, Women Who Code, Български център на жените в технологиите и други), за да можем да инициираме нещо, което да допринесе към вижданията на жените с технологични професии и да подпомогне IT индустрията у нас.

Наличието на толкова много общности с техническа насоченост определено е от полза за жените, които вече работят в IT сектора. Въпреки това, след като се свързах с няколко HR мениджъра от най-големите компании в България, с изненада установих, че процентът на жените, работещи в този сектор, е доста нисък.

Всичките полезни срещи с тях ми помогнаха да развия идеята как и защо трябва да се създаде една такава общност в София. Спомних си, че на срещата в Прага имаше семинар, воден от Дирк Примбз, който е ръководител на програмата на Google за установяване на връзки между разработчици в Европа, Близкия изток и Африка. Един от цитатите, с който той искрено ме разсмя, може да стане мисия и на WTM в София:

„Мисля, че е много важно в компютърните науки да има повече жени. Моят слоган гласи: Компютърните науки са прекалено значими, за да бъдат оставени в ръцете на мъжете.“ - Карън Спарк Джоунс, професор от лабораторията за компютърни изследвания в Кеймбридж.

Как е възможно нещо, което касае всички, да бъде вършено само от мъже? И без това откриването на таланти е трудно и в действителност имаме огромна нужда от женските гледна точка и въображение. Въпреки това само 10% от работещите в тази сфера са от нежния пол. Натъкнах се на статистически доклад от Европейската комисия, в който се твърди, че от 1000 момичета, дипломиращи се с бакалавърска степен в Европа, само 29 имат завършено образование в областта на компютърните науки и информационните системи. От тези 29 момичета само 4 в действителност градят кариера в IT сектора.

Помислих над това и стигнах до извода, че в българската IT среда всъщност може да бъде постигнат относително добър баланс, ако съумеем да стимулираме повече жени да се захванат с такъв занаят.

Това, което ми дава надежда е, че в България екосистемата в тази сфера така или иначе се бори с намирането на стойностни IT кадри. Обемът на работа на IT компаниите все повече се увеличава, така че създаването на единна общност за жените в бранша може само да промени индустрията в страната и нейното развитие към по-добро.

Защо да се бориш за намиране на таланти, когато всъщност можеш да ги създаваш?

Ако погледнем назад към историческите факти, можем да видим, че жените имат огромен принос за развитието на информационните технологии. Ако не ми вярвате, проверете в Google имена като: Катрин Джонсън, Адел Голдбърг, Ърна Шнайдер Хувър, Хелън Грейнър и други. А ако все още не сте гледали филма „Скрити числа“, препоръчвам този уикенд непременно да му се насладите.

Основната цел на WTМ София ще бъде да вдъхновява все повече жени да се присъединят към IT индустрията. WTM общността в София официално ще бъде създадена през септември 2017 г.