Облачни изчисления – как да спестим разходите, без да намаляваме производителността

Облачни изчисления – как да спестим разходите, без да намаляваме производителността
Как може фирмите да са сигурни, че не плащат прекалено много за облачни изчисления? Възможно ли е да оптимизирате разходите, като не заплащате за функционалности, които не използвате напълно? Петр Вайхански - старши вицепрезидент и един от водещите експерти във финансовата практика на DataArt - обяснява как да извлечете максимума от едно облачното решение и едновременно с това да спестите пари.

В доклада „Състояние на облака“ за 2019 г. Flexera отбеляза, че 84% от изпълнителните директори, включени в изследването, биха искали да подобрят управлението на облака и да намалят разходите, а 64% от анкетираните дори посочват оптимизацията в тази област като основен приоритет. Значителна част от анкетираните смятат, че почти една четвърт от сумата, похарчена за облачни решения, се губи. Мнозина вярват, че излишните разходи представляват почти една трета от общите плащания към доставчиците. Във всеки случай говорим за неприемливо съотношение.

В такъв случай - на какво трябва да обърнете внимание и какви методи могат да намалите разходите, без да навредите на бизнеса си?

МЕТОД 1: ОПТИМИЗИРАЙТЕ НАТОВАРВАНЕТО

За да управлявате разходите, трябва да разберете как водещите облачни платформи като Microsoft AzureGoogle облачна платформа или AWS - ценообразуват техните услуги.

Например, представен ви е невероятно богат избор от виртуални машини. Разбирането кои параметри са особено скъпи (CPU, памет, съхранение) ще ви помогне да избегнете прекомерни разходи и да пренасочите трафика към по-малко натоварени сървъри. Друг параметър, който влияе на разходите ви, е оценката на изходящите данни спрямо входящия трафик (въпреки че тази точка има повече общо с архитектурата на приложението, отколкото със самата оптимизация на инфраструктурата).

Спазването на баланс между прекомерно използваните и недостатъчно използваните ресурси може да спести до 50% от месечните разходи. Най-ефективно е да се запази натоварването на 80%, това оставя място за мащабируемост и не позволява излишък на платения капацитет.

Способността да се оптимизира размерът на самата инфраструктура не трябва да се пренебрегва чрез постоянно наблюдение на нивото на нейното използване. Незабавното сигнализиране за недостатъчно използване също може да се превърне в чудесен метод за намаляване на разходите.

МЕТОД 2: ДЕАКТИВИРАЙТЕ НЕНУЖНИТЕ РЕСУРСИ

Всички сме запознати с ключовото маркетингово послание на доставчиците на облачни ресурси: „Плащайте само за това, което ви трябва!“. Всъщност плащате и тогава, когато сте забравили да изключите определен ресурс, който не ви е нужен.

Свързването на нови облачни услуги е толкова лесно, че хората често са склонни да злоупотребяват с тях. Но дори и да забравите за VM, която сте купили веднъж, пак ще продължите да плащате за всяка секунда от нейната работа. Такъв тип „мъртви“ машини са се появявали в моите проекти, вероятно вие също сте имали подобен опит (а ако не сте, шансовете това да се случи са значителни).

Направете директория и вижте какво точно имате и просто деактивирайте ресурсите, които не използвате.

МЕТОД 3. възползвайте се от ОТСТЪПКИ

Водещите облачни платформи предлагат разнообразни опции за отстъпки, чрез които можете да спестите.

Решенията при поискване са на най-високата цена и няма абсолютно никаква нужда да ги използвате за всичките си нужди. За натоварвания, които можете да прогнозирате за дълъг период от време, решенията от типа Reserved Instance (RI) са чудесни. В същото време благодарение на тях можете да спестите от 30% до 50% (и дори повече за някои доставчици). Изненадващо, поне миналата година по-малко от половината клиенти на Azure и AWS се радваха на предимствата на резервираните инстанции.

Добре е да знаете, че доставчиците разполагат със значителни количества непродадена изчислителна мощност по всяко време. Поради тази причина са готови да предоставят значителна отстъпка - от 80% до 90% от цената при поискване. Тук си струва да си припомним, че много авиокомпании понякога дават непродадени билети много евтино точно преди полета, за да не позволят на самолета да остане полупразен. Тази опция има имена: Spot Instance в AWS, VM с нисък приоритет в Microsoft и Preemptible VM в GCP.

Имайте предвид обаче, че е възможно да загубите тези ресурси, когато облачният доставчик се нуждае от тях, като това става само с официално предупреждение.

МЕТОД 4: ПРЕРАЗГЛЕДАЙТЕ МОДЕЛИТЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА 

Ако вашата локална инфраструктура изисква ресурси за справяне с пикови натоварвания и в следствие на това трябва да работите далеч от пълния капацитет, в облака можете да мащабирате ресурсите в зависимост от реалното търсене. Създавайки карти и табла за натоварване, постепенно ще можете да разберете как всъщност използвате своята облачна инфраструктура.

Например, ако имате среда за разработка и тестване, която не е нужна през почивните дни, можете безопасно да изключите системите в петък вечер и да ги стартирате преди екипите ви да започнат да работят в понеделник сутринта. На пазара има много инструменти, които ще помогнат за мониторинг и автоматизирана конфигурация на ресурси, включително тези от няколко доставчици.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ХАРЧИТЕ ПО-МАЛКО ЗА ОБЛАЧНИ ИЗЧИСЛЕНИЯ?

Краткият отговор е „да“. Насочете трафика към недостатъчно използвани сървъри, деактивирайте излишните ресурси, мащабирайте инфраструктурата автоматично - това значително ще ви спести пари.

Ако вече използвате облачни решения, е време да проверите дали можете да подобрите тяхната ефективност. Ако просто планирате миграция към облака, не пропускайте възможността да обмислите реалните си нужди, когато настройвате инфраструктурата си. Основната тайна за спестяване е гъвкавостта, а облачните решения са измислени именно с тази цел.