Поглед към изминалата година – ето как изглежда тя за DataArt в цифри и факти

6 януари
Поглед към изминалата година – ето как изглежда тя за DataArt в цифри и факти
Краят на годината и началото на следващата е време за равносметка.
Е, решихме и ние да си направим такава и да погледнем назад към последните 12 месеца, които за DataArt бяха изключително динамични, изпълнени с редица предизвикателства, но и възнаградени с успехи и признание. Ето как изглежда изминалата година за компанията и кои са най-важните неща, които успяхме да постигнем с общи усилия:

 

DataArt отчете рекордни приходи и устойчив растеж

DataArt отчете рекордни приходи за 2016 година от $97 милиона и ръст от над 30%

Въпреки затрудненията, породени от пандемията с Covid-19 и намаленото търсене на услуги в някои сектори, в началото на изминалата година DataArt отчете общ ръст от 15% спрямо предходните 12 месеца. Компанията привлече над 150 нови клиента и генерира 21,8 млн. долара приходи в следствие на тези нови партньорства.

 

Нов офис в Дубай

DataArt отваря нов офис в Дубай

Отварянето на нов офис в Дубай през февруари 2021 г. даде възможност на DataArt да се насочи към реализирането на проекти, свързани с цифрова трансформация, изкуствен интелект и облачни решения и да се наложи като водещ доставчик на технологични услуги за региона. Това бе поредната стъпка към разширяването на дейността на компанията и разрастването ѝ в глобален план.

 

DataArt бе обявена за един от 50-те най-добри ИТ работодатели в България

DataArt е сред 50-те най-добри ИТ работодатели в България

Класацията „50-те най-добри ИТ работодатели на България“, която се изготвя от Career Show Index, оцени високо работата на DataArt на база представянето на компанията в най-престижните бизнес класации в страната за последните 2 години. DataArt получи заслужено място в класацията и заради комплексния си подход при популяризиране на своята работодателската марка, успешните практики и проекти, насочени към професионалното и личностно развитие на хората в екипа и на база цялостната удовлетвореност на служителите.

 

Компанията отбеляза 20 години от началото на партньорството си с Microsoft

DataArt отбелязва 20 години от началото на партньорството си с Microsoft

През март 2021 г. се навършиха 20 години, откакто DataArt е официален партньор на Microsoft, достигайки до статут на Microsoft Gold Certified Partner. За повече от две десетилетия DataArt успя да натрупа богат опит с всички технологии на Microsoft - от ASP, Silverlight и Microsoft Mobile до .Net, Azure и PowerBI. Това дава възможност на клиентите ни да проектират, интегрират и оптимизират технологични решения, които да се превърнат в работещ механизъм за иновации и растеж.

 

Clutch 2021 класира DataArt сред най-добрите разработчици на софтуер

Clutch 2021 класира DataArt сред най-добрите разработчици на софтуер в Германия

DataArt получи поредното признание за професионализма и качествата на екипите си, след като рейтинговата платформа Clutch включи компанията в списъка си с 15-те най-добри разработчици на софтуер в Германия. Рейтингът на Clutch се изготвя въз основа на различни критерии, които оценяват както експертизата на компаниите, така и положителните отзиви от страна на външни публики и присъствие в социалните и традиционни медии.

 

Награда от конкурса „Най-зелените компании в България“

DataArt с награда от конкурса „Най-зелените компании в България“

Още едно признание за екипа и работата на DataArt бе получено по време на надпреварата „Най-зелените компании в България“ 2021, което се организира от B2B Media. DataArt се включи в конкурса със своя глобален проект “Green Office“, целящ да въведе екологични практики в офисите на компанията, в това число редуциране на пластмасовите продукти, използване на по-малко хартия, намаляване на консумацията на вода и електроенергия, популяризиране на екосъобразни дейности сред служителите и др.

 

DataArt и Girls Who Code поставиха началото на съвместни проекти и успешно партньорство

DataArt обяви партньорството си с Girls Who Code

През юни 2021 г. DataArt и Girls Who Code, образователна организация с нестопанска цел, обявиха партньорството си, целящо да създаде по-добри възможности за жените от технологичния бранш, както и постигане на диверсификация в ИТ сектора. Двете организации вече работят съвместно по различни проекти, подпомагащи тази важна кауза.

Данните показват, че едва 25% от работните места в областта на информационните технологии се заемат от жени. Настоящото партньорство между DataArt и Girls Who Code е част от стремежа да се променят текущите тенденции и да се преодолее разликата между половете в ИТ сектора.

 

Компанията получи престижния сертификат „Great Place to Work“

DataArt получи престижния сертификат „Great Place to Work“

DataArt бе отличена и по време на годишното издание на проекта Great Place to Work. Отличието се присъжда на компании, които са постигнали сериозни успехи в областта  на човешките ресурси и чиито служители дават висока оценка за начина, по който се чувстват на работното си място. През 2021 г. 97% от служителите на DataArt са заявили, че за тях това е чудесно място за работа и оценяват компанията като отличен работодател, който биха препоръчали.

 

Нови офиси в Казахстан и Грузия и разширяване на дейността на DataArt в България

Какъв трябва да е съвременният програмист – тесен експерт или човек с широки познания?

И през втората половина на годината DataArt продължи политиката си по разширяване на своите глобални операции в Европа и Централна Азия. Така се стигна до откриване на нови офиси в Алмати, Казахстан и Тбилиси, Грузия. Едновременно с навлизането на изцяло нови пазари, компанията започна да разширява обхвата си на дейност в България, като, освен специалисти в София, вече наема разработчици и в Пловдив и Варна, които могат да работят дистанционно.

 

Inc. 5000 обяви DataArt за една от най-бързо развиващите се компании в САЩ

DataArt бе включена в списъка Inc. 5000 на най-бързо развиващите се компании в САЩ

За поредна година DataArt стана част от престижния списък Inc. 5000, включващ най-бързо развиващите се частни американски компании. Така DataArt се нарежда сред водещи световни имена в бизнеса като Intuit, Zappos, Under Armor, Microsoft, Patagonia и много други.

 

Две награди за DataArt България от конкурса Career Show Awards 2021

DataArt България с две награди от тазгодишното издание на Career Show Awards

Българският офис на DataArt получи две отличия по време на наградите за най-добър работодател Career Show Awards, ежегоден конкурс, отличаващ водещи практики в областта на човешките ресурси и работодателската марка. Компанията бе отличена в категориите „Зелен офис“ и „Стратегия за признание на служителите“.

 

DataArt придоби арменската компания SFL

DataArt придобива арменската компания SFL

През месец септември DataArt обяви официално придобиването на SFL, една от най-големите софтуерни компании в Армения, предоставяща ИТ решения на клиенти в различни индустрии. Придобиването даде възможност на DataArt да разшири обхвата си в областта на софтуерното инженерство в отговор на нарастващото търсене на висок клас технологични услуги в глобален план.

 

Старт на проекта „DataArt ИТ музей“

DataArt обявяви официалния старт на проекта „ИТ музей“

През 2021 бе даден официален старт на проекта ”ИТ Музей“, който е създаден от екипа на DataArt и е посветен на историята на компютърните технологии в Източна Европа.

Английската версия на уебсайта museum.dataart.com представя интересни факти и снимки, свързани с историята на компютърните технологии в региона. Музеят включва повече от 400 експоната и добавя ценни ресурси за всички, които се интересуват от винтидж електрониката и стария индустриален дизайн. Освен че представя стари машини, той добавя и човешка нотка чрез различни разкази, интервюта и любопитни факти от историята на ИТ сектора в държави като Армения, България, Полша, Русия и Украйна.