Програмиране по женски

13 август 2018
Програмиране по женски
Имат ли място жените в една индустрия, считана за мъжка територия, каквато е секторът на информационните технологии? През последните години, както у нас, така и по света, все повече представителки на нежния пол се насочват към софтуерното инженерство, писането на код и софтуерното тестване.

По данни на Евростат 26,5% от ИТ специалистите у нас са дами, като страната ни оглавява класацията в ЕС за най-много жени, работещи в сектора на информационните технологии. Делът на жените-студенти в областта на ИТ в Европейския съюз отново е най-висок е в България (33%),следвана от Румъния (31%).

В подкрепа на цитираните статистики и тенденции са и данните на DataArt, според които през последните три години кандидатите за работа от представителите на нежния пол за позиции, свързани с програмиране, са се увеличили. Статистиката сочи, че през изминалата 2017-а година броят на кандидатурите от страна на дамите за различни технологични позиции със софтуерна насоченост e с 44% по-голям, в сравнение с предходната 2016 г. и с 65% повече спрямо 2015 г.

Популярни професии

Анализът на данните на DataArt показва, че най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), които представляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години.

На второ място се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript. Най-малък процент от кандидатите-жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS, показва още изследването на софтуерната компания.

На какво се дължи всичко това?

Според вестник Financial times, публикувал статия по темата, жените в технологичния сектор в България са забележително много на фона на останалите държави в Европейския поради социалистическото наследство, свързано с високото ниво на образованието по математика и приложни науки. Това обаче едва ли е единствената причина. Мотивацията на представителките на нежния пол да се насочат към сектора на информационните технологии е зависима и от още няколко водещи фактора, например:

  • Заплащане
    Високите заплати в ИТ бранша се превръщат в мотив много хора да се насочат към този сектор и дори да се преквалифицира, след като са учили за съвсем друга професия. Дамите не правят изключение от тази тенденция.  
  • Възможност за гъвкаво работно време и работа от разстояние
    Не по-маловажен е и фактът, че обикновено ИТ компаниите са доста по-либерални и не изискват спазване на стриктен работен график от 9 до 18 ч. А това се оказва изключително ключово за жени, които имат деца или планират скоро да станат майки. Противно на очакванията, сферата на програмирането дава повече възможност да се съчетаят професионалните и личните ангажименти в сравнение с останалите професии. Работата за отделни проекти дава дори още по-голяма свобода на заетите в ИТ сектора, което дори не изисква престой в офиса на съответната компания.   
  • Професионално развитие и независимост
    Отдавна отмина времето, в което жените са само майки и домакини и желанието им да се развиват и да градят кариера е валидно за всички сектори, в това число и този на ИТ. Макар и все делът на дамите, заемащи високи мениджърски позиции в компании, занимаващи се с разработка на софтуерни продукти, да не е голям, вероятно тепърва ще ставаме свидетели на промяна и в тази посока.