Разработчиците от Източна Европа са лидери в състезанията по програмиране и в това няма нищо случайно

12 ноември
Разработчиците от Източна Европа са лидери в състезанията по програмиране и в това няма нищо случайно
Състезанията по програмиране са може би най-бързо развиващият се сегмент от гледна точка на интелектуалната конкуренция. Те често са сред най-важните събития в годината не само по отношение на образованието и кариерното развитие, но и като източник на забавление. Както във всеки спорт, състезателното програмиране включва високо ниво на ангажираност и възможност за себеизява.

В тази връзка, DataArt анализира резултатите от петте най-престижни състезания по програмиране в света, за да се проследят тенденциите относно представянето на участниците по региони. Данните са базирани на резултатите от следните състезания:

  • Международната олимпиада по информатика (IOI)
  • Международното състезание по отборно програмиране (ICPC)
  • Google Code Jam
  • Facebook Hacker Cup
  • Topcoder Open (TCO)

ТОП 3

Резултатите от анализа показват, че през последните десет години (за периода 2011-2020 г.) програмистите от Източна Европа са се класирали на първите три места в гореизброените състезания 73 пъти . Това възлиза на 48% от всички челни места. Участниците от Азия са попадали 54 пъти в ТОП 3, докато програмистите от Северна Америка - 19 пъти.

ПЪРВО МЯСТО

По отношение на първото място при участията в състезанията, тенденцията за възход в представянето на програмистите от Източна Европа е видима. През последните 10 години те са печелили първо място 44 пъти, два пъти повече от азиатските участници и осем пъти повече от северноамериканците.

article image

Графика 1. Общо отличия в петте най-популярни състезания по програмиране по региони за периода 2011-2020 г.
Източник: DataArt, въз основа на данни, предоставени от организаторите на състезанията

ТОП 10

Ако се спрем на друг критерий, а именно програмисти от кои региони попадат най-често в ТОП 10 на анализираните пет състезания, то тенденцията също потвърждава предходните изводи. Програмистите от Източна Европа са заели 198 пъти места в челната десятка, което представлява 47% от общия брой. На второ място са азиатските програмисти със 128 места в ТОП 10. По-широката статистика, която обхваща последните десет години, изглежда подобна.

Състезатели от страни извън Източна Европа и Азия отчитат спорадични победи, сочат данните. Тук следва да се открои Ишрак Худа, представляващ Австралия, който спечели IOI през 2014 г., и Сергей Погодин, участник от Испания, спечелил TCO през 2017 и 2020 г.

Участниците от западноевропейски държави рядко достигат до челни позиции. Изключения правят страни като Германия (чиито участници попадат седем пъти в първата десятка) и Швеция (четири пъти).

Въпреки лидерството на източноевропейците, трябва да се отбележи, че представянето на участниците от Северна Америка също се подобрява. През последното десетилетие те са спечелили общо 19 места в челната тройка, пет от които са първо място. От 2018 г. насам те непрекъснато печелят челни места в IOI.

article image2

Графика 2. Общ брой класирания в ТОП 10 по региони за периода 2011-2020 г.
Източник: DataArt, въз основа на данни, предоставени от организаторите на състезанията

Кой е най-успешният програмист в света според данните?

Най-успешният програмист за последното десетилетие е Генадий Короткевич от Беларус. Той печели IOI, Facebook Hacker Cup и Topcoder Open. Най-голямото му постижение е седем поредни победи в Google Code Jam, най-трудното глобално състезание.

Генадий започва да програмира, когато е само на шест години. След много победи в различни турнири за ученици, той се класира за IOI на 11 годишна възраст, като става най-младият участник в историята на състезанието. Печели сребърен медал (заемайки 26 -то място). През следващите години три пъти е първенец в IOI и печели няколко медала. 

Короткевич е един от малкото програмисти, спечелили отборното състезание на ICPC за студенти два пъти - през 2013 и 2015 г.

Каква е причината за успеха на програмистите от Източна Европа?

Въпреки бързото развитие на състезателното програмиране като дисциплина, броят на успехите на програмистите от Източна Европа остава висок. Макар че е трудно да се обясни еднозначно това явление, анализаторите от DataArt считат, че коренът на този успех вероятно се крие в образователната система на страните от бившия Съветски блок, основите на която са положени още през 60-те години на миналия век.

article image3

„Забележително е, че изключителните способности и широко признатият успех на програмистите от Източна Европа се коренят в образователните реформи, проведени в Съветския съюз преди близо 50-60 години.

Въпреки че стимулите за въвеждането на тези реформи бяха предимно политически и тясно свързани с авторитарната система и геополитическата ситуация по това време, Съветският съюз създаде поколение инженери, чието наследство продължава и днес“.

Евгений Голанд , президент и главен изпълнителен директор на DataArt

Като добавим към това и популярността на професията сред младите специалисти, нарастващата роля на аутсорсинга в региона и възможността за добри доходи, не е изненадващо, че програмирането се превръща в ключова сфера от гледна точка на професионална реализация в Източна Европа. Успехите в състезанията по програмиране са само още един израз на тези тенденции.