Решението KidPRO на DataArt бе отличено по време на “M&K Awards” 2019

1 март 2019
Решението KidPRO на DataArt бе отличено по време на “M&K Awards” 2019
Решението KidPRO, разработено от DataArt, бе отличено от престижния конкурс “M&K Awards” 2019, като бе избрано сред трите най-добри проекта в категорията „IT & Communication“.

KidPRO е решение за клинични изпитвания в областта на педиатрията, което се състои от две взаимосвързани приложения, едно – насочено към детето, и едно - към родителите.

Наградите M&K (Management & Krankenhaus) се връчват за 6–та поредна година. Основните критерии за избор на победители са свързани с това те да докажат ползите от продукта, икономическата му ефективност и значението на проекта за сферата на електронното здравеопазване.

Независимо жури от водещи специалисти трябваше да оцени всички кандидатури и да избере 30 финалиста. Журито включваше членове на съответните асоциации, здравни общности и клиники. От 30-те финалиста бяха номинирани по десет проекта, като всяка категория (“Medicine & Technic” и “IT & Communication”) излъчи по трима победители.

За KidsPRO

Когато едно дете трябва да бъде включено в клинични тестове, традиционните системи трудно биха били приложими и рядко могат да се използват без помощта на възрастни. KidPRO променя това, поставяйки акцент върху самите деца и правейки участието им в клиничното изпитване забавно и мотивиращо. Приложението съчетава принципите на професионалния медицински софтуер с елементи на геймификацията, използвайки опростен интерфейс, който е привлекателен за малчуганите. Интерактивна катерица води детето през дневния график, предлага персонално образователно съдържание и дори награди. Приложението отчита показанията на пациента, събира ежедневни статистически данни за състоянието му и ги съобщава на родителското приложение.

Наградите, които децата получават при спазване на протокола за клинично изпитване, действат като система за стимулиране на участието, а персонализирането на приложението служи като допълнителен плюс в тази насока. Дори и в случаите, когато родител и дете работят заедно, използвайки KidPRO, потребителският интерфейс създава удовлетворяващо преживяване и за двете страни.

Родителското приложение на KidPRO от своя страна ръководи майките и татковците през целия процес на лечението и следи състоянието и напредъка на детето чрез историята на жизнените показатели. Това дава възможност за изготвяне на препоръки за ежедневието, диетата и активността на детето. Приложението също така напомня на родителите за времето, в което детето може да приема лекарства и за планираните посещения при лекар, като помага за намаляване на рисковите фактори.

 "Придържането към лечението е важен въпрос в здравеопазването и има фундаментална необходимост от продукт, който ще помогне да се решат предизвикателствата пред най-младите пациенти", споделя Иван Пантъйкин, диливъри мениджър, подразделение „Здравеопазване“ в DataArt.

Цялата информация, получена чрез приложението, достига до лекарите и екипа за изследване посредством статистически данни, достъпни чрез техните собствени приложения.