Технологични прогнози за туристическия сектор след Covid-19

26 август 2020
Технологични прогнози за туристическия сектор след Covid-19
Появата на Covid-19 безспорно е едно от най-сериозните и непредвидени събития в съвременния свят, което със сигурност ще продължи да влияе на обществения живот дълго след края на пандемията. Предвидими ли са последствията и какво могат да очакват представителите на туристическия бранш? DataArt публикува прогнози, свързани с развитието на сектора след Covid-19, очертавайки тенденциите, които биха повлияли в технологичен аспект:

Туристическият бранш е сред най-засегнатите в следствие на разпространението на Covid-19 в световен мащаб. Стигна се до сериозен ръст на безработицата и огромен брой отменени резервации, които в някои случаи доведоха до фалит.

Според експертите от технологичната дивизия на DataArt, посветена на „Туризъм и пътувания“, след отшумяването на кризата туристическите компании, които успеят да проявят гъвкавост, ще отчетат бързо възстановяване и все по-активно ще използват ИТ решения, за да установят мащабируеми операции и да прилагат мерки за безопасност.

Тук се включват:

  • Безконтактните технологии
  • Лицевото разпознаване
  • Гласовото активиране
  • Дистанционно чекиране
  • Софтуер за проследяване на  местонахождението
  • Системи за самообслужване
  • Чат ботове за взаимодействие между туроператори и клиенти и др.

В тази нова реалност се очаква по-малките играчи, които не успяват да приложат високотехнологични решения, да изпитват все по-големи затруднения и да са застрашени от фалити, се посочва в прогнозата.

Според експертите на DataArt внедряванията на интелигентни UV-базирани технологии за дезинфекция ще се увеличат и ще бъдат прилагани на ескалатори, асансьори, хотелски стаи, самолетни салони, автомобили под наем и др. Те посочват още, че предстои да видим все повече нови технологични решения, които ще предлагат възможност за прецизно преброяване на голям брой хора, намиращи се в помещения на закрито, като по този начин ще могат проактивно да докладват за нарушения.

Нов бизнес модел

Бизнес моделът на част от хотелиерите, самолетните и туроператорските компании също ще се промени. Ако до момента пазарът даваше превес на големите обеми, то след пандемията се отваря ниша за компании, които оперират с малък брой хора -  от авиокомпании, които летят с ограничен брой пътници, до ресторанти с малко на брой маси. Това обаче води до увеличение на разходите, които могат да бъдат компенсирани само и единствено с внедряване на технологии, които да автоматизират процесите и да повишат производителността, посочват от DataArt.

Съвместяване на TravelTech и MedTech

Друг фактор, на който е твърде възможно да станем свидетели, е свързаността между на TravelTech и MedTech. По-специално, анализът на данните от медицински скрининг и информация за ваксинации вероятно ще бъде интегриран в митническите и граничните контролни процеси, използване при проверка летищна и сухопътни граници. 

Консолидация на индустрията

Консолидацията в туристическия бранш е твърде вероятна, а доминиращите играчи, разполагащи с по-голям финансов ресурс, все повече ще инвестират в анализ на данните за потребителите и тяхното поведение. Тези данни ще бъдат използвани за разработване на персонализирано клиентско преживяване с възможности за кръстосани продажби. Клиентите все по-често ще получават туристически оферти, които много прецизно да отговарят на техните търсения и предпочитания.