Технологиите и изкуственият интелект в борбата с COVID-19

13 март
Технологиите и изкуственият интелект в борбата с COVID-19
Каква е ролята на технологиите в борбата с пандемията от Коронавирус (COVID-19), пред която е изправен светът? И доколко изкуственият интелект може да допринесе за по-бързото овладяване на ситуацията? Въпреки че подобни теми не са част от водещите заглавия в новините, които наблягат на броя на заболелите и жертвите, всъщност изкуственият интелект и data science се използват от изследователи и служители в областта на общественото здравеопазване още от самото начало от избухването на кризата в Китай.

Дейвид Тосел, вицепрезидент в глобалната компания за разработка на софтуерни решения DataArt, разказва повече по темата, анализирайки приложението на технологиите в борбата с COVID-19 до момента:

1. Идентифициране на епидемични точки и потенциални огнища

Изкуственият интелект, машинното обучение, ГИС и извличането на данни са използвани от властите и здравните експерти, за да оценяват човекопотока и движението на хора при избухването на заразата с COVID-19 в провинция Хубей. Техники като анализиране на полетна информация са били ключови при прогнозирането на това къде COVID-19 може да се появи и след какъв период от време. 

Компании като BlueDot са приложили AI за проследяване и предвиждане къде COVID-19 има вероятност да се появи в бъдеще въз основа на различни показатели. Данните, получени от BlueDot, са били използвани за съветване на служителите в общественото здравеопазване, за да могат да предприемат превантивни действия и да съсредоточат ресурсите там, където най-вероятно ще са необходими. 

2. Намиране на лекарство и ваксина за COVID-19

Въпреки че все още няма специфично лекарство за лечение на COVID-19, няколко антивирусни препарата, използвани за лечение на Ебола и ХИВ, показаха обещаващи резултати. Технологиите и тук идват на помощ – например - Insilico Medicine използва AI за откриване на лекарства и разработване на биомаркери. AI-базираната технология на Insilico анализира COVID-19 на молекулярно ниво и предоставя обратна информация на изследователите относно молекулите, които имат потенциална способност да се противопоставят на вируса. Този тип технологии са сред най-добрите надежди за евентуално откриване на лечение и разработване на ваксини в кратки срокове. 

3. Оценка на индивидуалния риск от заразяване

Чатботовете за проверка на симптоми стават все по-често срещани през последните години и използват успешно машинно обучение за поставяне на първоначални диагнози въз основа на данни, които се получават ежедневно. В случая с COVID-19 предизвикателството е, че тези чатботове, базирани на изкуствен интелект, трябва да бъдат обучени, като използват новите данни, които влизат, а все още не е минало достатъчно време на това. При липса на обширни данни за COVID-19, приложенията за проверка на симптоми като Your.MD прибягват до решения с няколко възможни варианта, за да помогнат на хората да оценят риска си, което засега не води до особено точни резултати. 

4. Проследяване на поведението на хора във високорискови райони

Тук отново ще се спрем на опита на Китай. Онлайн публикациите в социалните медии, разпознаването на лица в публичните пространства, онлайн пазаруването, записите на телефонните обаждания, данните за местоположението и други данни се събират централно от китайската държава. Чрез тези мерки по време на пика на COVID-19 Китай успя да приведе данните в действие. Чрез създаването на приложението “Close Contact Detector” , хората могат да проверят дали са влезли в близък контакт с някой, който е бил заразен с COVID-19. Приложението ги уведомява дали са изложени на повишен риск от самия вирус. Китай направи широк достъпа до приложението, като го включи в популярни апликации като Alipay, WeChat и QQ (услуга за чат, базирана в Китай).

От всичко, казано дотук, надеждите на света са, че ресурсите, с които науката разполага, иновациите и съвременната технологична реалност, ще допринесат за по-бързото овладяване на кризата и намаляване на щетите от нея. Нужно е само спокойствие, дисциплина и здрав разум.